Nemzeti Élelmiszer-támogatási Program: ezzel váltaná fel az ársapkákat a Jobbik–Konzervatívok

Nemzeti Élelmiszer-támogatási Program: ezzel váltaná fel az ársapkákat a Jobbik–Konzervatívok

Új megoldási javaslatukkal alternatívát kínálnak az Orbán-kormány káros, az inflációt tovább növelő ársapkáival szemben.

Az elmúlt időszakban a napnál világosabbá vált, hogy a kormányzat az elszabaduló inflációval nem tud mit kezdeni

– kezdte csütörtöki sajtótájékoztatóját Gyöngyösi Márton.

A Jobbik–Konzervatívok elnöke és EP-képviselője rámutatott, a hazai infláció már tartósan kétszámjegyű, és különösen az élelmiszereknél már lassan a 40 százalékot is meghaladja, egyes termékeknél a 100 százalékos drágulást is eléri.

Úgy látja, erre az inflációra, a beszakadó forintárfolyamra a magyar kormány válasza az ársapkák rendszere volt. Azóta kiderült, ezek a hatósági árak kifejezetten károsak, az inflációt tovább növelik. Ez minden magyar állampolgárra óriási terhet ró napjainkban, és ez így lesz a jövőben is. A helyzet különösen súlyos az alacsony jövedelműek számára – érvelt a pártelnök.

Gyöngyösi szerint úgy tűnhetett, a kormány által bevezetett hatósági ársapkák kezdetben segítséget nyújthattak, hosszú távon azonban – ahogy a jegybank elnöke is megerősítette – csak tovább gerjesztik az inflációt, áruhiányt okoznak, tönkre teszik a kiskereskedőket és még nehezebb körülmények közé sodorja honfitársainkat.

A Jobbik–Konzervatívok ezért kidolgozott egy javaslatot, mely szerint az ársapkákat azonnal el kell törölni, rögtön enyhítve az inflációs szorításon, a rászorulókat pedig célzottan kell segíteni

– húzta alá Gyöngyösi Márton, emlékeztetve, javaslatuk egy, a pártja által már korábban benyújtott előterjesztésre épít, mely szerint a rászoruló családok úgynevezett Családi Kártyán vehetnek igénybe támogatást, mely kártyáról többek között a gyermekek mindennapjaihoz szükséges alapvető termékeket lehetne beszerezni.

Z. Kárpát Dániel ismertette, az új program egy szintén gyermekközpontú megoldási javaslat, így a Nemzeti Élelmiszer-támogatási Program (NÉP) igazságosan, rászorultsági alapon támogatná a kifejezetten nehéz sorsú magyar családokat. A program keretein belül e családok olyan támogatásokat vehetnének igénybe, melyek elősegítenék az egészséges, helyben termelt vagy előállított magyar élelmiszerek vásárlását, de nem támogatnának "fűnyíró-elv" alapján mindenkit, rászorultságtól függetlenül. A Jobbik-Konzervatívok által javasolt Nemzeti Élelmiszer-támogatási Program (NÉP) elindítását abból az 1500 milliárd forintos inflációs többlet áfabevételből lehet megvalósítani, amelyet a költségvetés az infláció által megnövekedett árak többletadójaként beszed – jegyezte meg a jobbikos országgyűlési képviselő. Mint fogalmazott, filozófiai különbség a Jobbik és a kormány között, hogy ezt a plusz áfabevételt ők más vagy homályos célokra költik el.

A Jobbik a KSH által meghatározott "szegénységi küszöb" színvonalán vagy az alatt (65 ezer Ft/hó/fő) élőket rendszeres havi támogatásban részesítené mindaddig, amíg az infláció egyszámjegyűre csökken. A programba regisztrálóknak a MÁK havi rendszerességgel egy nem-pénzbeli, azaz pénzre nem váltható úgynevezett "vouchert" küldene, amelyeket a NÉP programban meghatározott módon lehetne felhasználni, beváltását pedig minden kereskedelmi egységnek biztosítania kell a programban meghatározott termékek körére. Elektronikus kártya bevezetése is elképzelhető, melyre a NÉP támogatás összegét átutalná a MÁK – jelezte Z. Kárpát.

A NÉP vouchert vagy kártyát elsősorban egészséges hazai élelmiszerek, zöldség, gyümölcs, gabonafélék, pékáru, hal-, hús- és tejtermékek vásárlására lehetne felhasználni (nem lenne használható magas só-, cukor-, és zsírtartalmú élelmiszerek – pl. chips, cukrozott üdítő italok –, alkoholtermékek, energiaitalok, dohányáruk és egyéb élvezeti cikkek vásárlására), a közétkeztetésre vonatkozó érvényben lévő szabályokkal összhangban – hangsúlyozta Z. Kárpát Dániel.

Címlapkép: Béli Balázs - Alfahír