Minek kapkodni: javában tart az aláírásgyűjtés, de még mindig vannak pártok, akik csak most kérik a nyilvántartásba vételüket

Minek kapkodni: javában tart az aláírásgyűjtés, de még mindig vannak pártok, akik csak most kérik a nyilvántartásba vételüket

Bár már hat napja megkezdődött az ajánlások gyűjtése az áprilisi országgyűlési választásra, még mindig kérik nyilvántartásba vételüket olyan pártok, amelyek indulni szeretnének. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön két jelölőszervezetet vett nyilvántartásba, ezzel 55-re nőtt a számuk. Négy évvel ezelőtt 101 pártot vett nyilvántartásba a bizottság, valamint mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzatot.

Az országgyűlési választáson indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat, a szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket az NVB-hez. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

Az NVB-nek a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről, ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a bírósági nyilvántartásban.

Az NVB újabb 12 pártot vett nyilvántartásba

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) - írja a Népszava. Az április 3-án tartott országgyűlési választásokon abban az esetben indulhat jelölőszervezet, ha nyilvántartásba vettették magukat.

Korábban az NVB már nyilvántartásba vett 41 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül tizenkettőt. (Az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése a január 31-ei határidő lejártáig nem tudott megállapodni a jelöltekről, ezért az önkormányzat nem állíthat nemzetiségi listát az április 3-ai országgyűlési választásra.)

A testület csütörtöki ülésén nyilvántartásba vette - a bejelentés sorrendjében - a Magyar Nemzeti Pártot és az Értelmes Magyarok Pártját.

Az NVB visszautasította a Női Értékek Pártjának nyilvántartásba vételét, mert a pártot bejelentő nem igazolta képviseleti jogosultságát - tudatta az MTI.

A határozatok nem jogerősek, három napon belül felülvizsgálat kérhető ellenük a Kúriánál. Ha nem érkezik jogorvoslati kérelem, akkor a pártok jelöltjei legkorábban hétfőn kezdhetik meg az ajánlások gyűjtését és pénteken 16 óráig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges ötszáz ajánlást.

Az április 3-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább tizennégy megyében és a fővárosban legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez az kellett, hogy a közgyűlés január 31-éig döntsön erről. A nemzetiségi lista állításához szükséges a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása is.

Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Az Országos Bírósági Hivatal közlése szerint a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában 267 jogerősen bejegyzett párt szerepel, ennyi vetethetné magát nyilvántartásba az NVB-nél az országgyűlési választásra.