New York ex-polgármestere kimondta: a feketék polgárjogi szervezete egyszerűen rasszista

A Fekete életek számítanak (Black Lives Matter) nevű civil mozgalom természeténél fogva rasszista, mondta Rudy Giuliani.

Az egykoron az elnökjelöltségért is versengő Giuliani élesen fogalmazott, s kijelentései nagy visszhangot keltettek, szinte valamennyi jelentős amerikai médium foglalkozik velük. A volt polgármester ugyanis az egyedüli politikus, aki nyíltan "lerasszistázta" a polgárjogi mozgalmat, amelyet értek ugyan bírálatok az elmúlt napokban, de senki nem minősítette fajgyűlölőnek.

Rudy Giuliani szerint az afrikai gyökerű amerikaiaknak

"el kell magyarázniuk, hogy mit és hogyan tesznek a saját közösségeiken belül a bűnözés ellen".

"Ha meg akarod védeni a fekete életeket, akkor nemcsak a rendőrségtől kell megvédened ezeket a fekete életeket" - fogalmazott Giuliani. Szerinte ritkán fordul elő, hogy rendőrök afroamerikaiakat gyilkolnak meg, de ha előfordul, akkor nagyon nagy sajtófigyelmet kap, miközben a feketék egymás közti erőszakjáról alig esik szó. "Chicagóban minden tizennegyedik órában" előfordul feketék egymás elleni erőszakos cselekménye - állította a volt polgármester.

Majd leszögezte, hogy szerinte az afroamerikaiaknak arra kellene tanítaniuk a gyermekeiket, hogy tiszteljék a rendőröket, és kerüljék az erőszakot a saját közösségeikben.

"Ha én fekete apa volnék, és aggódnék a gyermekem biztonságáért, de igazán aggódnék, s nemcsak politikát csinálnék belőle, akkor azt mondanám neki, hogy tisztelje nagyon a rendőröket, mert a többségük jó ember, még ha akadnak is köztük rosszak is"

- mondta Giuliani. Majd azt fejtegette, hogy az afroamerikaiak a zenéjükkel és a popkultúrájukkal hozzájárulnak a feszültség elmélyítéséhez, mert "a rapszámaik szövegei rendőrök meggyilkolásáról szólnak".

Kampány van

Az etnikai színezetű problémák ügyében véleményt nyilvánított Jesse Jackson afroamerikai polgárjogi aktivista és baptista tiszteletes is a Fox televíziónak adott interjújában. Az amerikai feketék és fehérek közötti feszültség fellobbanásáért és elmélyüléséért Jackson Donald Trumpnak, a republikánusok várható elnökjelöltjének a retorikáját tette felelőssé.

Barack Obama elnök pedig vasárnap Spanyolországban, amerikai riportereknek adott interjújában védelmébe vette a Fekete életek számítanak mozgalmat.

Mint megírtuk, fehéreket, különösképpen fehér rendőrtiszteket akart megölni a csütörtök esti dallasi lövöldözés egyik, a rendőrséggel kudarcba fúló tárgyalásokba bocsátkozó elkövetője.