Nincs gyógyír? Egyre rosszabbul állunk háziorvosok terén

Nem lett jobb a helyzet a tavalyinál.

A lap megtudta mindössze 23 orvos igényelte a tartósan – legalább hat hónapja – betöltetlen körzetek esetén kérhető letelepedési támogatást, miközben jelenleg 280 ilyen körzet található az országban. Hiába a milliós támogatások, összesen 170 millió forintos támogatást oszt szét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), ami az 500 millió forintos keretösszeg mindössze 34 százaléka.

A lap kiemeli, a praxisjogvásárlási támogatásra 57 pályázat érkezett, és a 250 millió forintos keretből 209 millió forintot használtak fel, azonban ebben az esetben nem szükséges, hogy az orvos tartósan betöltetlen körzetben vállaljon munkát.

Nagy a baj! Eltűntek a háziorvosok

Hajlamosak vagyunk a magyar egészségügy helyzetét a kórházak állapotával összekapcsolni, azonban a problémák már az alapellátás szintjén tapasztalhatóak. Sőt, talán a háziorvosok hiánya nagyobb kockázatot jelent a lakosság számára, hiszen az alapellátást többször vesszük (vennénk?) igénybe, mint a kórházi gyógyítást.

A helyzet már tavaly is kritikus volt - most még rosszabb lett. Már akkor is jelezték a magyar egészségügy helyzetével tisztában lévő szakemberek, hogy az ágazat problémáit rendszerszinten kell kezelni, egy-egy terület kiemelésével komoly eredményt nem tudunk elérni.