Nincs kegyelem! Semleges színekben sem indulhatnak az orosz paralimpikonok

Hatalmas hibát követhetnek el.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) honlapján közölte, hogy az egyéni indulás lehetőségét sem adja meg a 175 orosz parasportolónak. Korábban száznál is több orosz érintett próbálta elérni az IPC-nél, hogy tegye lehetővé szereplésüket a paralimpián, 34-en pedig külön panaszlevélben fordultak jogorvoslatért a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), ám utóbbi testület sem méltányolta a kérést.

Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke "hatalmas hibának" minősítette az orosz paralimpikonokat sújtó IPC-határozatot, a sportolók részvételi tilalmát "félreállításnak" nevezve. Szerinte a nyomás Oroszországra folytatódni fog, "ezzel még nincs vége a történetnek".

"Minden erőnket latba kell vetnünk, hogy sportolóink a jövőben részt vehessenek a nemzetközi versenyeken"

– fogalmazott.A riói paralimpiáról kiszorult orosz sportolóknak saját "háziversenyt" ígért Vlagyimir Putyin államelnök, aki a Moszkva környéki sportlétesítményekben megrendezendő különviadalt múlt csütörtökön jelentette be. Az államfő azt is tudatta, hogy a sportolók jutalmazása azonos lesz az olimpiai díjazással.

Vlagyimir Lukin, az Oroszországi Föderáció Paralimpiai Szövetségének elnöke szerdán a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta, a viadalra a Krugloje tavi és a novogorszki sportlétesítményekben kerül sor. A rendezvény egybeesik a riói paralimpiával, vagyis szintén szeptember 7-én kezdődik.

Oroszországot augusztus 7-én zárta ki az IPC a paralimpiáról a döntést a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) független szakértői jelentésével indokolva, amely államilag irányított doppingolással vádolta meg Moszkvát.