Koltay András lett a Médiahatóság új elnöke, aki a szólásszabadságról írt tanulmányt

Koltay András lett a Médiahatóság új elnöke, aki a szólásszabadságról írt tanulmányt

Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára, Áder János köztársasági elnök 9 évre nevezte ki a tisztán fideszes delegáltakból álló Médiahatóság élére Koltay Andrást, akinek kutatási területe a szólásszabadság, a médiajog és a személyiségi jogok.

Koltay András valójában 2010 és 2019 között volt a Médiatanács tagja. Főszerkesztője a Iustum Aequum Salutare jogtudományi folyóiratnak, míg felelős szerkesztőként jegyzi az In Medias Res, a sajtószabadsággal és a médiaszabályozással foglalkozó tudományos folyóiratot. 2018 óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora.

Az NMHH előző elnökének, Karas Mónikának a  mandátum jövő szeptemberében járt volna le. Azonban a volt elnök a 2022-es választások előtt, október közepén mondott le a tisztségéről. A hivatalos magyarázat szerint új kihívásokat keres. Lelépése kapóra jött a kormánypártoknak, és persze a hála sem maradt el. Karas Mónika ugyanis közel 41 millió forintot kapott az államtól végkielégítés és kártalanítás címen.

Itt az adód: 41 milliót kapott leváltásakor a Médiatanács elnöke, az új posztján havi 4 milliót keres

A rendszer olykor felfalja, máskor pedig busásan megfizeti gyermekeit, így a NER-ben nem csak házon belüli titkos megfigyelések zajlanak, hanem komoly pénzosztások is. Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), illetve a Médiatanács nemrég lemondatott elnöke (akinek utódját így még biztosan a Fidesz jelölhette ki újabb kilenc évre, biztosítva, hogy egy kormányváltás után is ők felügyeljék a hazai sajtót) a 24.hu szerint több mint 40 millió forintot rakhatott zsebre azért, mert leváltották.

Így tehát jelen állás szerint 9 évig továbbra is fideszes elnöke lesz a Médiahatóságnak.