Novák Katalin az izraeli és ukrajnai háborúról is beszélt a román elnökkel

Novák Katalin az izraeli és ukrajnai háborúról is beszélt a román elnökkel

A megbeszélésen Románia schengeni térséghez való csatlakozásának kérdése is szerepelt.

Az ukrajnai és az izraeli háborús helyzet, valamint Románia schengeni térséghez való csatlakozásának kérdése is szerepelt Novák Katalin köztársasági elnök és Klaus Johannis román államfő megbeszélésének témái között szerdán a Sándor-palotában, Budapesten.

Az MTI azt írja: kétoldalú találkozójukon a nemzeti kisebbségek, így az erdélyi magyarság helyzetéről is tárgyalt Klaus Johannis és Novák Katalin. A magyar köztársasági elnök a megbeszélést követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: mindkettőnk számára fontos a nemzeti kisebbségeknek a helyzete, nekünk magyaroknak pedig különösen fontos az erdélyi magyarság sorsa, jelenje és jövője, ezért kiemelten beszéltünk erről, de szóba került Magyarország jövő évi soros európai uniós elnöksége, valamint a két ország közötti gazdasági, energetikai és közlekedési kapcsolatok kérdése is.

A magyar köztársasági elnök történelmi jelentőségűnek nevezte a találkozót, miután román államfő legutóbb tizennégy éve tett hivatalos látogatást Magyarországon.

Kiemelte: az a cél, hogy az egymás számára fontos szomszédos országokhoz méltó pragmatikus kapcsolatot alakítsanak ki Magyarország és Románia között.

(Címlapkép: Novák Katalin köztársasági elnök és Klaus Iohannis román államfő plenáris tárgyalása a Sándor-palotában 2023. október 11-én. MTI/Bruzák Noémi)