Novák kénytelen a 140 személyes Airbusszal utazni, mert a luxus Falcon az Egyesült Államokban repked

Novák kénytelen a 140 személyes Airbusszal utazni, mert a luxus Falcon az Egyesült Államokban repked

Novák Katalin első államfői útja Lengyelországba vezetett május 17-én, azonban az csak a látogatásról készült propagandavideóból derült ki (egy pillanatra látszódik a 604-es lajstromszám), hogy a frissen megválasztott köztársasági elnök egy Airbus A319-es fedélzetén utazott Varsóba. 

A Magyar Honvédségnek két ilyen 140 személyes repülőgépe van, többek között ezekkel menekítették ki a magyar állampolgárokat is Afganisztánból, miután az Egyesült Államok kivonult az országból. Az Alfahír számolt be arról, hogy tavaly novemberben a 605-ös Airbus (a HUAF452-es) és a 607-es honvédségi luxus Falcon is Bosznia-Hercegovinába repült, hogy - a vélhetően - külön időpontban elinduló Orbán Viktort és Szijjártó Pétert hazavigye. 

Visszatérve Novák Katalinhoz, a (kormánypárti) politikus nemcsak Varsóba, hanem Kolozsvárra is a csapatszállító Airbusszal utazott - nyilván nem gyalog kell mennie egy köztársasági elnöknek, de egy gazdasági válság alatt talán a 140 férőhelyes repülő is felesleges kiadásnak tűnhet (kizárt, hogy tele lett volna stábtagokkal).

Az meg főleg problémás/aggályos/visszás, hogy miközben Novák Katalin egy nem túl szexi katonai gépbe kényszerült, a szintén adóforintokból üzemeltetett luxus gépek, a Falconok folyamatosan szelik az égboltot. A 607-es a Brüsszel-Budapest távot tette meg több alkalommal is a napokban, május 20-án pedig Olaszországba repült. 

A 606-os azonban jelenleg is az Egyesült Államokban van. Az ads-b.nl adatai szerint a gép május 18-án repült New York-ba, másnap május 19-én Észak-Amerika egén tett sétarepülést, majd május 20-án a napfényes floridai Tampából este 9 óra 9-kor elindulva az olaszországi Torinót érintve, Kecskeméten leszállva, majd London felett átrepülve éjfélkor már Észak-Amerika partjainál volt (az oldal az adott nap végéig követi a gépeket). 

Korábban próbáltuk már kideríteni, hogy kik és miért repülnek ezekkel a Falconokkal, de a Külügyminisztérium nem volt hajlandó válaszokkal szolgálni. Tudni kell, hogy a tavaly augusztus 20-ai légibemutatón az adófizetőknek bemutatott Falcon 7x a gyártó meghatározása szerint üzleti gép. Jellemző az is, hogy egy adatperlés után kiderült, Szijjártó Péter magyar külügyminiszter 2021. január 1. és július 31. között 79 alkalommal utazott külföldre, és ehhez 71-szer a Honvédelmi Minisztérium két Airbus A319-esének, illetve két Dassault Falconjának valamelyikét vette igénybe.

Mindenesetre Novák Katalin két alkalommal hagyta el az országot köztársasági elnökként, mindkétszer egy honvédségi csapatszállítót használt.