A jobbikos országgyűlési képviselő feljelentést tett, amiért az esztergomi polgármester a rokona érdekében járt el

A jobbikos országgyűlési képviselő feljelentést tett, amiért az esztergomi polgármester a rokona érdekében járt el

Nunkovics Tibor jobbikos országgyűlési képviselő ismeretlen tettes(ek) ellen tett feljelentést hivatali visszaélés, valamint hűtlen kezelés bűntette miatt. A nyomozás elrendelését kérő politikus a 24.hu által korábban közölt bomba üzlet kapcsán fordult a hatóságokhoz, ugyanis mint kiderült, Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere előterjesztésére vontak belterületbe egy panorámás telket, ami éppenséggel a családja érdekeltsége.

A feljelentés indoka szerint Esztergom – akkor még – külterületén lévő Gyopár kempinget 2016-ban vásárolta meg a Fővárosi Önkormányzattól a BSP Ingatlanberuházó Kft. Ez a cég egy másik társaságon keresztül Bacsa György (aki Hernádi Zsolt MOL elnök unokatestvérének a fia), és Sasvári Viktor, a Fidesz akkori helyi önkormányzati képviselője tulajdonát képezte. Az ingatlan megvásárlásakor Esztergom városának elővásárlási joga volt a területre, amiről azután mondott le, hogy az önkormányzat Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottsága erre a döntésre jutott. A Fővárosi Önkormányzat – BSP Ingatlanberuházó Kft. közötti adásvételi szerződés szerint, 2016 végén írták alá a megállapodást, amelyen Sasvári Viktor neve is szerepelt. A vételár nettó 71 millió forint volt.

Ezt követően a 22 ezer négyzetméteres területet 2020 januárjában vonta belterületbe az önkormányzat Hernádi Ádám polgármester (aki Hernádi Zsolt MOL elnök unokaöccse) javaslatára. A dátum azért kulcsfontosságú, mert az átminősítésre mindössze egy hónappal azelőtt került sor, hogy hatályba lépett egy törvénymódosítás, mely a belterületté minősítés után büntetőilletéket vetett ki az ingatlantulajdonosokra.

A belterületté minősítéssel ennek a teleknek az ára megugrott, ám ami különösen érdekes, hogy a zárt ülésen meghozott döntésre nincs indoklás az önkormányzati dokumentumok között. Ugyanakkor Cserép János, a Szeretgom Egyesület önkormányzati képviselője arra hívja fel a figyelmet, hogy a telekhez közeli, azzal szomszédos területek tulajdonosai is kérték a belterületbe vonást, őket azonban szakmai indokok alapján elutasították.

Nunkovics az iratban kiemeli, hogy a büntetőeljárás során az alábbi kérdésekre mindenképpen válaszokat kell találni:

  • Érte-e Esztergom városát bármilyen vagyoni hátrány akkor, amikor 2016. évben a város a Gyopár kemping tekintetében a Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottság javaslatára lemondott az elővásárlási jogáról? (különös tekintettel arra, hogy Sasvári Viktor egyrészt az önkormányzat Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottsága tagja volt, másrészt a vevői oldalon is érdekelt volt),
  • Hernádi Ádám polgármester tekintetében – akinek tudnia kellett, hogy a 2020-as belterületbe vonással rokona érdekeltségének vagyona jelentősen gyarapodik – megállapítható-e a büntetőjogi felelősség?
  • Volt-e bármilyen méltányolható, alapos szakmai indoka annak, hogy az ingatlant – zárt ülésen, pár héttel a 90 százalékos büntetőilleték bevezetését megelőzően – Hernádi Ádám polgármester javaslatára belterületbe vonták - különösen annak tükrében, hogy a környéken minden külterületi, zártkerti teleknek minősül?
  • Érte-e Esztergom városát, vagy az államot (akár az elmaradt illetékbevétel) vagyoni hátrány Hernádi Ádám polgármester fenti magatartása következtében?

Egyetlen telket minősített belterületté a fideszes vezetésű Esztergom, mely véletlenül pont a MOL-vezér családi érdekeltségéé

A MOL-vezér, Hernádi Zsolt unokaöccse, Hernádi Ádám által vezetett esztergomi önkormányzat belterületbe vont egy dunai panorámás telket. A lépésre nem sokkal azelőtt került sor, hogy egy törvénymódosítás miatt a belterületté minősítés után büntetőilletéket vetettek volna ki az ingatlantulajdonosokra - írja a 24.hu.