Az Orbán-kormány megszavazta nyolcadik szankciós csomagot is - Szijjártó Péter már magyarázkodik

Az Orbán-kormány megszavazta nyolcadik szankciós csomagot is - Szijjártó Péter már magyarázkodik

Nagyon úgy tűnik, szintet lépett az Orbán-kormány, ugyanis már nemcsak hét, hanem nyolc szankcióscsomagot is megszavazott Oroszországgal szemben.

Edita Hrda, az Európai Unió Tanácsnak soros elnökségét betöltő Csehország uniós nagykövete ugyanis azt közölte, hogy az uniós tagállamok nagykövetei politikai megállapodásra jutottak az állandó képviselők bizottságában (Coreper) az Oroszországgal szembeni nyolcadik szankciós csomagról.

A cseh politikus hangsúlyozta, a nyolcadik szankciós csomag jóváhagyása az Európai Unió határozott válasza arra, hogy Oroszország bejelentette Ukrajna négy régiójának, a donyecki és a luhanszki "népköztársaság", valamint Herszon és Zaporizzsja megye jogellenes annektálását. Hozzátette: amennyiben a tagállamoknak nincs ellenvetésük, az intézkedés közzétételét követően azonnal érvénybe léphet

Az Európai Bizottság szeptember végén tett javaslatot az Oroszországgal szembeni nyolcadik szankciócsomagra. A korlátozó intézkedések között az EU megtiltaná a repülőgépgyártáshoz használható termékek, bizonyos elektronikus eszközök, valamint egyes vegyi anyagok kivitelét Oroszországba, számos orosz termék importját, szolgáltatások nyújtását orosz vállalatok és hatóságok számára, valamint megtiltja az uniós állampolgárok számára, hogy orosz állami vállalatok vezető testületében szerepet vállaljanak. Szorgalmazza továbbá annak a jogalapnak a megállapítását is, amely alapján meghatároznák az orosz kőolaj árának felső határát. (MTI)

Gyöngyösi Márton meglepte a közmédia nézőit: az Orbán-kormány minden szankciót megszavazott

Nagyon kell a jogállamisági látszat, ennek keretében a közmédia is kénytelen ellenzéki politikusokat meghívni a műsoraiba - még annak veszélyét is vállalva, hogy megzavarják a beszélgetések előtt és után sugárzott állami propagandát. Így volt ez ma reggel is.

Szijjártó Péter szerint siker a nyolcadik szankcióscsomag

Hazánk külügyminisztere Facebook-posztjában már-már magyar sikernek könyvelte a büntető intézkedéseket, bár Szijjártó Péter nem írta le a szankció szót. 

"Tegnap éjjel végül sikerrel jártunk: 
▪️elértük, hogy az olajársapka-mechanizmus alól kivételt kapjon a csővezetékes szállítási mód, így Magyarország kőolajellátásának biztonságát már nem veszélyeztetik az intézkedések.
▪️elértük azt is, hogy a nukleáris energiához kapcsolódó tevékenységek mentességet kapjanak, így nem csak a már meglévő atomerőművek működéséhez, hanem a kifejezetten új reaktorok építéséhez szükséges szolgáltatások és termékek is a kivételek közé lettek sorolva Brüsszelben.

PAKS2 építése és Magyarország kőolajellátása tehát biztonságban van, kezdődhet a kormányülés!"

- olvasható többek között a fideszes politikus posztjában.