Nyugodtan lehet halkan lopni, mert Washington feltekeri a hangerőt

Eközben beindult a kormányzati szétbeszélés.

Tudott a magyar kormányfő környezetének az amerikai nagykövet múlt héten előadott beszédéről annak elhangzása előtt. Az előadásról maga a nagykövet, Colleen Bell tájékoztatta Megyesy Jenőt, a miniszterelnök tanácsadóját. Megyesy amerikai vonalon segíti Orbán Viktor munkáját; a Figyelő úgy tudja, a tervezett beszédről azt a tájékoztatást kapta a nagykövettől, hogy abban semmi rendkívüli nem fog elhangozni. Szijjártó Péter külügyminiszter egy repülőúton értesült arról, mi hangzott el a Corvinus Egyetemen. A külügyminiszter később telefonon, majd személyesen is egyeztetett az amerikai nagykövettel a külügy épületében. Bell itt is elismételte, hogy meglepte, milyen reakciókat váltott ki a beszéde.

Eközben beindult a kormányzati szétbeszélés:

Lázár János hazafiasabb húrokat pendített meg

a magyar sajtó olvasói számára, ki kelt az Egyesült Államokba beavatkozási politikája ellen,

Szijjártó Péter lágyabb hangon énekelt.

Bell a sajtóhírek szerint méltányolta is, hogy a külügyi tárca vezetője higgadtan felelt az elhangzottakra.

Washington azt azért nem felejtette el megköszöni, hogy hangsúlyozottan köszöni azt, hogy Budapest katonailag, a NATO-tagjaként kiáll az Egyesült Államok érdekei mellett. A nagykövetasszony ismerősei szerint állítólag önmagától nem keresi a konfliktusokat, a tengerentúli nagyhatalom állítólag azért foglalkozik újfent kiemelten Magyarországgal, mert egyesek szerint Orbán Viktor európai szinten is teret nyerhet.

Szijjártó Péter a Figyelőnek annyit mondott, hogy a magyar-amerikai gazdasági és katonai kapcsolatok stabilak, a politikai viszony pedig jobb, mint volt.