Obama: Aszadnak mennie kell, az Iszlám Állam egy ideig még marad

Oroszország remélhetőleg idővel belátja, hogy a szíriai polgárháború mielőbbi lezárása érdekében le kell mondania Bassár el-Aszad elnök támogatásáról.

Mint mondta, arra kérte a klíma-csúcstalálkozóra Párizsba érkezett orosz és török elnököt, hogy tegyék félre nézeteltéréseiket, amelyek jelenleg gyengítik az Iszlám Állam legyőzésére létrehozott amerikai vezetésű koalíciót. A két országnak a közös ellenség, az Iszlám Állam elleni küzdelemre és a szíriai konfliktus politikai megoldására kellene öszpontosítania - tette hozzá az amerikai elnök.

Obama elnök szerint jelentős előrelépés történt a török-szír határ lezárása terén, továbbra is vannak azonban a határszakaszon olyan ellenőrizetlen pontok, amelyeken keresztül

az Iszlám Állam háborítatlanul folytatja az olajkereskedelmet, és harcosai szabadon mozognak Törökország és Szíria között.

Az amerikai elnök úgy vélekedett:

az Iszlám Állam ma az egyik legveszedelmesebb terrorszervezet, és egy ideig az is marad tekintélyes nyersanyag készletei, a vele szimpatizáló képzett harcosok nagy tömege, illetve a közösségi médiában meglévő jelentős befolyása révén.

Barack Obama kifejezte reményét, hogy előrelépés történik a szíriai polgárháború befejezését célzó bécsi tárgyalásokon, s ezzel párhuzamosan a közös ellenség, az Iszlám Állam legyőzésére alakult nemzetközi koalíció fokozza a terrorszervezet állásai elleni katonai akcióit.