Jogerős az olaszliszkai lincselő ötmilliós kártérítése

Rossz körülmények voltak a börtönben, ő is megkapta a kártérítést.

Jogerőre emelkedett az egyik olaszliszkai tanárgyilkos kártérítési igénye a magyar állammal szemben: Ifjabb H. Dezső ötmillió forintos kártalanítást perelt ki az illemhelyre, a melegvíz hiányára és a szellőztetés minőségére hivatkozva.

Az elmúlt években gyakorlatilag futószalagon vesztette el a pereket a magyar állam a rabokkal szemben, mert a hazai börtönök nem felelnek meg az uniós előírásoknak. Ennek részeként a 2006. október 15-én Szögi Lajos tanárt meglincselő H. Dezső is jogerősen megkapta a maga ötmillió forintját – tudta meg a Bors.

„A 2018. október 29-én meghozott első fokú végzést az arra jogosultak fellebbezéssel nem támadták, ekként az ön által hivatkozott döntés 2018. no­vember 16-án véglegessé vált, jogerős” – írta a lapnak a Szegedi Törvényszék.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az akár jövő júliusban is kiengedhető gyilkos megtarthatná a pénzt: az összeget ugyanis vagy a nyomozás- és perköltségek fedezésére foglalja le az állam, vagy a 46 millió forintos kártérítésre jogosult család kapja meg a pénzt. Azt egyelőre nem lehet tudni, mi lesz az ötmillió forint sorsra.

(Fotó: Vajda János/MTI)