Olyan drága lesz az 1 napos autópálya-matrica, hogy ne érje meg venni. A kormány persze az EU-ra keni

Olyan drága lesz az 1 napos autópálya-matrica, hogy ne érje meg venni. A kormány persze az EU-ra keni

Azzal a magyarok biztosan nem értenek egyet, ha az egy napos körülbelül annyiba kerül majd, mint a 10 napos matrica.

Az Európai Unió 2024. március 1-jétől kötelezően előírja, de egynapos autópálya-matricát „mi sosem akartunk volna bevezetni, hiszen ez legfeljebb a külföldieknek jó” – állította határozottan Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón. Ugyanis „magyar ember egynapos matricát – egészen különleges esetektől eltekintve – nem fog vásárolni” – egészítette ki gondolatmenetet a miniszter. Ezért aztán „a 10 napos matricához a legközelebbi árat kell megállapítani, mert ez kizárólag a külföldiek úthasználatát segíti, könnyíti és teszi olcsóbbá” – vonta le a nyakatekert következtetést, hogy miért is lesz drága az egynapos matrica. Az indoklással azonban az a baj, hogy az előfeltevések hibásak, így a következtetés sem igaz.

Az autopaIyamatrica.hu oldalhoz érkező, nagyjából 5000 ügyfélvisszajelzés szerint ugyanis bőven van igény a magyarok részéről is az egynapos matricára. Ezt a weboldal a cikke alatti kérdésekre érkezett olvasói válaszok alapján, azaz konkrét információk alapján állítja. A válaszadók mérgelődnek, hogy ha valaki csak rövidebb időszakra használná az autópályát, hogy miért nincs a meglévőnél kevesebb napra olcsóbb autópálya-matrica Magyarországon. Közülük egynegyede

nem tartja igazságosnak a napi autópálya-használatért a 10 napos matricát, ezért az egynapos matricával gyakrabban használná az autópályát abban az esetben, ha utóbbi ára arányosan alacsonyabb lenne.

Számos felhasználó elmondta azt is, hogy budapesti utazásai során vagy a balatoni kirándulások miatt vásárolna ilyen jogosultságot, azonban a 10 napos nem éri meg nekik, így több alkalommal is választottak inkább gyorsforgalmi utat vagy kihagyták az utazást.

A díjszabást az Európai Unió úgy határozta meg, hogy a napi matrica legfeljebb 9%-a lehet az éves matrica díjának. A kulcsszó a legfeljebb. Azaz valóban be kell vezetni az egynapos matricát mindenütt, amelynek az ára nem lehet több az éves matrica árának 9 százalékánál (4427 forintnál). Kevesebb viszont lehet. Több olvasó jelezte válaszában az újságnak, hogy csupán abban az esetben érné meg neki az egynapos matrica, ha 500-1500 forintig terjedne az ára. Gulyás okfejtéséből azonban egyértelműnek látszik, hogy erről szó sem lehet. Megközelítőleg annyiba fog kerülni az 1 napos, mint a 10 napos. A miniszter mondta tehát kijavítva:

„magyar emberek” azért nem fognak 1 napos matricát vásárolni, mert az valóban „egészen különleges eset”, hogy észszerűtlenül szórják a pénzt.

Nehezen hihető, hogy ezt az összefüggést a kormánytagok ne ismernék. A boltokra az állam által ráerőltetett kötelező akciózás szerint „a vásárlók szempontjából az a legfontosabb, hogy minden héten a rendelkezésükre áll egy olyan 20 termékből álló, akciós árú élelmiszerkosár az adott boltokban, amelyet az előző hónaphoz képest sokkal olcsóbban vásárolhatnak meg”, ami leginkább a multik gyakorlatába szól bele. Az autópálya-matricának a vásárlóknak kedvező, észszerűen megállapított ára viszont Mészáros Lőrincék cégének üzletét rontaná, miután vagyonokat fog azzal is keresni, hogy átvette az autópályák kezelésének nagy részét az állami közútkezelőtől.

A miniszter által elmondottak fényében kérdés, hogy akkor vajon a 2024-ben bevezetendő EU-s új közlekedési és díjbeszedési rendszerek megreformálása a magyar társadalom bosszantását jelenti, vagy valami egészen mást? A válasz: mást. Az egynapos matrica bevezetésének EU-s célja fogyasztói és környezetvédelmi szándékot tükröz egyszerre. Azaz, hogy az egyszeri utazásért ne kelljen 10 napos matricát vásárolnia annak, aki ezt az időtávot nem tudja kihasználni. Így érvényesül az az elv, hogy csak annak kell fizetnie, aki használja a járművét, és egyben szennyezi is a környezetét.

Ezzel az elvvel nyilván a magyarok is egyetértenek. Azzal azonban biztosan nem, ha az egynapos körülbelül annyiba kerül majd, mint a 10 napos.

(Címlapkép: A drónnal készült felvételen az M3-as és az M31-es autópálya csomópontja Gödöllőnél 2023. május 19-én. MTI/Máthé Zoltán)