Önkéntesek mentik az UVATERV archívumát

Sokan érezték fontosnak, hogy megpróbáljanak tenni valamit az UVATERV csütörtökön leégett fotóarchívumának megmentéséért. 

A részben összeégett, és szinte kivétel nélkül elázott negatívokat szakemberek útmutatásai alapján igyekeznek megmenteni az önkéntesek. 
 
A felhívást tegnap közzétevő Tamás Miklós a Facebookon azt írja: 
"Fogalmam nincs, hány ezer negatívkockát sikerült szétosztanunk, de talán nem túlzás azt mondani, hogy a valamikori archívum felét. Hogy áztatás és szárítás után mi látható, mi maradt a celluloidokon, ez persze kérdés." 
Tegnap számoltunk be arról, hogy tűz ütött ki az Út és Vasúttervező Zrt. (UVATERV) Dombóvári úti székházában. Mára kiderült, hogy a lángok az anyagi károknál is nagyobb veszteségeket okoztak. Megsemmisült Budapest ötven évének szinte minden fontos építéstörténeti dokumentuma.

A tűzvészben elpusztult több mint százezer síkfilm, amelyek 1949-től dokumentálták a vállalat tevékenységét. A beszámoló szerint az anyagot gondozó Pálinkás Zsolt "könnyeivel küszködve" értesítette őket a történtekről.

Tegnap egy óra alatt megsemmisült az Uvaterv ötven éve, benne a Duna-hidak, a metrók, az Úttörővasút, a Ferihegyi repülőtér, az összes magyarországi főutak és autópályák, buszállomások, villamos remizek, szervizállomások dokumentációjával. Sosem fogjuk látni az '56-os forradalom utáni újjáépítés lenyomatait, a budapesti szanálások, aluljáró-építkezések, foghíjbeépítések és lakótelep-tervek anyagait - írta a Fortepan.