Önkéntesség: a kormány újabb "sikertörténete"

De mi is a valóság, a kormány sikertörténete? Hende Csaba szerint az önkéntes tartalékos rendszer. Az indoklás nagyon egyszerű, a 2/3-ot megelőzően az MSZP nem tartotta szükségesnek az önkéntes rendszer bevezetését, így a semmiből a kormány létrehozta a „valamit”. Maga az ötlet, miszerint legyen önkéntes tartalékos hadereje az országnak, rendkívül előremutató, hiszen egy modern, ésszerű hadseregnek rendelkeznie kell tartalékkal. Miért is? A válasz a költségkímélés. A modern hadseregben ennek nagy jelentősége van, hiszen a honvédelem békeidőben megkérdőjelezhető költségvetéssel bír az átlagos állampolgár számára: minek a katona, ha amúgy is béke van. Ezen buta kérdéseket megelőzendő, az aktív állomány egy részét önkéntes tartalékosokkal helyettesítik, spórolva a költségeken. A tartalékos állomány fenntartása akkor is indokolt, ha amúgy a büdzsé megengedi a nagyobb létszámú aktív állományt, nyilvánvaló erőnövelést eredményezve. Ha a magyarországi viszonyokat nézzük a kb. 5-7000 fős harcoló állomány mellett kb. 60-120.000 fős tartalék lenne indokolt. Mivel ezen állomány tudása, és felkészültsége jelentősen elmarad az aktívéhoz képest, a mennyiségével kellene, hogy pótolja a minőséget.
 
Ez nálunk 8000 fő papíron (ez lenne a keretlétszám), 5500 a gyakorlatban. Ez finoman szólva is elégtelen, nem hogy sikertörténet, és itt most nem kéne azzal jönni, miszerint ez több, mint a semmi. A Honvédség ezer és egy gonddal küzd, ráadásul Orbán Viktor állítása szerint a magyar hadsereg magában képtelen megvédeni Magyarországot, kell hozzá a NATO is. Pontosan ezért még a harcoló alakulatok egy jelentős része is külföldön teljesít szolgálatot, költséget és erőforrást nem kímélve: a cél, a nemzetközi megítélésünk javítása. Nem egy rossz gondolat, bár szerintem nem éri meg azt a temérdek milliárdot, amit a kormány erre a célra fordít. Fordíthatnák a Magyar Honvédség fejlesztésére is, sőt ha már az önkéntes tartalékosok a téma, konkrétan a program is elbírna jó pár forintot. Ez a mi híres honvédő haderőnk. Ennek kell megvédenie az országot. 
 
De nem csak ez a problémája a rendszernek. A tartalékosok csak 13%-a 30 év alatti, és a tárca erősen hallgat arról, mennyien vannak az 50 év felettiek. Pedig ez is egy fontos szempont, mivel az önkéntes haderő zömmel idősebb emberekből áll, akik helyére nem jönnek a fiatalok, mert nincs meg a kellő motivációs- és támogatási rendszer, nincsen megfelelő köztisztelete a katonai pályának, ami súlyos probléma a jövőbeli haderő-fejlesztési tervek szempontjából. 
 
De térjünk vissza a honvédelmi miniszter által oly annyira dédelgetett önkéntes rendszer számaihoz. Az 5500 főt 3500 műveleti tartalékos és 2000 védelmi tartalékos alkotja. Nos a védelmi tartalékosok elsődleges feladatai közé tartozik a kiemelt objektumok őrzés-védelme, mint fegyveres biztonsági őr! A korábbi MSZP-s biztonsági őrök le lettek cserélve a fideszes biztonsági őrökre, csak kaptak katonai egyenruhát, meg tartalékos katonai státuszt. Ez ám a reform!
 
Itt is látszik, hogy mi is volt a cél. Nem az, hogy egy tisztességes, a hadsereget megerősítő tartalékos rendszert hozzon létre az Orbán-kormány, hanem hogy létrehozza a saját mézesbödönjét, amiben el lehet tünteti a rá szánt adóforintokat.
 
De hogy a sikertörténetnek arcot is adjunk: Banai Péter a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára beállt önkéntesnek. Felelősségteljes hozzáállás, annyi szent, de félek, ez inkább a kormányt ajnározó reklám, sem mint példamutató magatartás. 
 
Az igazság megint csak a háttérben rejtőzik: a kormánynak nem az a célja, hogy a magyar hadsereg erős és modern legyen, a katonai hivatás a társadalomban nagy köztiszteletnek örvendjen, vagy hogy hadseregünk önállóan is képes legyen arra, hogy megvédje szeretett hazánkat. A kormány célja egyszerűen csak az, hogy reklámozva önmagát mutassa az embereknek, a nagy tétlenség és sáfárkodás közepette „a valami” is lehet sikertörténet.
 
Büki Szabolcs