"Alig vannak olyanok", akik bizonyíthatóan a Dél-Pestiben kapták el a koronavírust

"Alig vannak olyanok", akik bizonyíthatóan a Dél-Pestiben kapták el a koronavírust

Vasárnap ismételten az országos tiszti főorvos nélkül zajlott, pontosabban csordogált az operatív törzs sajtótájékoztatója, és rá kell döbbennünk, hogy Müller Cecília nélkül nem az igazi ez a műfaj. 

Maruzsa Zoltán államtitkár például elmondta, amit eddig is tudtunk, hogy május 25-től vidéken, június 2-től Budapesten is megnyitnak az iskolák, bölcsődék, óvodák, igaz, nem lesz kötelező a gyerekeket bevinni az intézményekbe, mert a járványügyi helyzet alapos indok az otthonmaradásra. 

Amúgy június 15-ig, a tanév végéig marad az iskolán kívüli digitális tanrend, viszont az iskoláknak kötelező lesz biztosítani azt, hogy a pedagógusok és a diákok intézményi keretek között is találkozhassanak, ha arra szükség van.

Érdekes, de a kiscsoportok létszámáról nem döntött az oktatási kormányzat, ezt helyspecifikusnak nevezte Maruzsa Zoltán, hozzátéve, hogy június 2-től minden diákot a saját intézményében kell fogadni. 

Valamiért dr. Vályi-Nagy Istvánnak, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatójának is szubjektív beszámolót kellett tartania. Az intézményvezető többek között elmondta, volt olyan 48 óra, amikor 5 ügyeleti sor működött, mert egyszerre 350 COVID-beteg jelentkezett. 

Sőt, még azt is hallhattuk, Vályi-Nagy közlése szerint végig arra törekedtek, hogy kíméljék a kórház munkatársait:

"közülünk nagyon kevesen lettek koronavírus-pozitívak, és ezek közül is alig vannak olyanok, akik bizonyíthatóan a kórházban kapták ezt a fertőzést"

- tájékoztatott a kórházigazgató.

Kiss Róbert rendőr alezredes kérdésre válaszolva pedig azt közölte, május 7-e óta 109 csoportban, 601 fő romániai vendégmunkást léptettek  be hazánkba.