Operatív törzs: 481 egészségügyi dolgozó fertőződött meg

Operatív törzs: 481 egészségügyi dolgozó fertőződött meg

Rekord számú fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában Magyarországon: 1322 állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Kiss Róbert alezredes elmondta az operatív törzs pénteki tájékoztatóján, hogy a védelmi szabályok megszegése kapcsán eddig 44 esetben intézkedtek, melyből 20 esetben nem viseltek tömegközlekedésen maszkot. Szeptember 21. óta összesen 599 hasonló intézkedés történt.

A tranzitszabályok megszegése miatt 58 rendőri intézkedés történt, míg 11 290 helyszíni ellenőrzés volt hatósági karantén esetében, ebből 2787-et rendeltek el 24 óra alatt. Az érvényben lévő karanténok száma jelenleg 22 906.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta a legfrissebb adatokat, majd kiemelte, hogy a kijelölt laboratóriumok eddig 12 394 PCR-tesztet végeztek el, a kormány továbbra is finanszírozza a laboratóriumi vizsgálatokat - tette hozzá.

A tisztifőorvos kiemelte, hogy a második hullám felfutó szakaszába léptünk. A környező országokban sem jobb a helyzet, ahol a napi detektált esetek száma jelentősen emelkedik, ami alól Nyugat-Európa sem kivétel.

Müller Cecília ezt követően ismét a védekezés szabályának szentháromságára hívta fel a figyelmet: a távolságtartásra, a maszkhasználatra és a higiénés kézmosásra. Ha ezek mellett odafigyelünk a személyes egészségi állapotunkra, gondoskodunk a szükséges gyógyszerekről és együtt működünk az orvosunkkal, akkor jelentősen csökkenteni tudjuk annak kockázatát, hogy megfertőződés esetén súlyos lefolyása legyen a betegségnek. A tisztifőorvos az őszi időszakban az immunrendszer erősítését is fontosnak tartja, ezért érdemes vitamint szedni és odafigyelni a folyadékbevitelre.

Az ingyenes influenza oltással mindenképpen éljenek a krónikus betegségben szenvedők, amit október második felétől lehet kérni, ami előtt időpont-egyeztetés kell majd a háziorvosnál.

Eddig az operatív törzs 33 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 121 osztálynál és 5 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a megbetegedések miatt.

A tájékoztatót követően a kérdésekre válaszolva elmondták, hogy a látogatási tilalom ellenőrzése az adott intézmények hatáskörébe tartozik. A járvány kezdete óta 1234 egészségügyi dolgozó fertőződött meg, egy pedig elhunyt, jelenleg 481 aktív fertőzöttről tudnak, ez 2,23 százalékos arányt jelent.