Operatív törzs: Nem választhatjuk meg, hogy milyen gyártású vakcinával oltsanak be a Covid-19 ellen

Operatív törzs: Nem választhatjuk meg, hogy milyen gyártású vakcinával oltsanak be a Covid-19 ellen

Nem lehet majd válogatni a vakcinák között

- közölte Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy eddig 17,5 millió adag vakcinát kötöttek le és már működik a vakcinaigények jelzésére szolgáló honlap, de az oltás csak akkor indulhat, ha lesz engedéllyel rendelkező vakcina, ilyen azonban egyelőre nincs.

Vizsgálják az orosz oltóanyagot, de érkezik már egy kínai vakcina leírása is, de jelenleg nem lehet megmondani, hogy melyikkel kezdik majd az oltást. Amint nagyobb tételben megérkezik az oltóanyag és a vakcina megkapja a magyarországi forgalmazási engedélyt, akkor elkezdik a tömeges oltássorozatot

- tette hozzá Müller Cecília. 

A tisztifőorvos becslése alapján ez jövő tavasszal, a 2021. év első negyedévében várható, de jelezte, az oltás nem a regisztráció sorrendjében történik majd. Müller Cecília arra is felhívta a figyelmet, egyelőre nem tudni, hogy mennyi ideig ad majd védettséget a koronavírus-elleni vakcina.

Hétfőn 2219 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, s ezzel 256 367 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 136 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6120 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 75 281 fő, az aktív fertőzöttek száma 174 966. 8045 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, ez a szám egyelőre tovább emelkedik, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen – ismertette az előző 24 óra adatait Müller Cecília.

Nem szabad lazítani, mert minden enyhítés rontana a helyzeten

- vélekedett a tisztifőorvos.

Az előző héten 37 031 fővel nőtt a fertőzöttek száma, az 55 százalékuk nő. Az életkor szerinti megoszlás nem változott, a 65 év felettiek aránya 16,7 százalék, a legjelentősebb a 40-49 éves korosztály 23 százalékkal.

Továbbra is Budapesten regisztrálják a legtöbb új fertőzöttet. Nógrádban a legkevesebb. Somogy és Tolna megyében emelkedett a fertőzöttek száma a leginkább, de három megyében 30 százalékos volt a csökkenés. A szennyvízminták alapján Egerben emelkedett a koronavírus örökítőanyagának örökítő anyaga, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Székesheférváron csökkent.