Operatív törzs: idén megtartható az írásbeli és szóbeli érettségi

Operatív törzs: idén megtartható az írásbeli és szóbeli érettségi

Az operatív törzs tájékoztatóján Maruzsa Zoltán Emmi-államtitkár elmondta, hogy 9. évfolyamtól továbbra is online oktatás zajlik, ugyanis a védekezés eddig sikeresnek mondható: kevés intézményben van csak rendkívüli szünet. Maruzsa kiemelte, hogy a felvételi eljárás is rendben lezajlott a középfokú oktatás terén.

Megvan az idei érettségi menete

Az érettségizők is megnyugodhatnak, ugyanis döntés született az esetükben, mely szerint a kialakított óvintézkedések mellett le lehet bonyolítani az írásbeli és a szóbeli vizsgákat idén. A részletekről az államtitkár annyit közölt, hogy 10 fő lehet majd a teremben az írásbeli vizsgák alatt, míg a szóbelik esetében kellő távolság megtartása lesz szükséges. Maruzsa arra kérte az iskolákat, hogy a végzős hallgatóknak biztosítsanak csoportos felkészítőt, amit levélben is kiküldött az intézményvezetőknek.

Oltásra regisztráltak

Az államtitkár ezt követően ismertette, hogy a 60 év feletti pedagógusok közül 55 százalék regisztrált eddig a vakcinára, míg az összes pedagógus esetében ez az arány 26 százalék. 

A napi adatok fokozott figyelemre késztetnek

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint az elmúlt napok adatait tanulmányozva elmondható, hogy fokozott figyelemre lesz szükség. Bár az új fertőzöttek száma nem emelkedik, a tesztek pozitivitási aránya növekszik, valamint emelkedik a kórházban ápoltak száma, illetve a lélegeztetettek száma is.

Azt észlelem, hogy a 2. hullám lefelé menő fázisa megtorpant Magyarországon. Sok szám tekintetében nem csökkennek tovább az adatok, ami némi aggodalomra ad okot. Ezt támasztják alá az NNK szennyvízadatai is, ami a szennyvízben a vírus örökítőanyagának emelkedését mutatják

- tette hozzá, majd kijelentette, hogy az oltás folyamatos hazánkban. Megkérte a háziorvosokat, hogy szervezzék meg a behívását azoknak a személyeknek, akiket oltani tudnak. A behívásról az elkövetkezendő napokban  fognak értesítést kapni az érintettek. A háziorvosok most először kapnak majd Pfizer vakcinát.

Továbbá a háziorvosoknak ezen felül 5 fő kiválasztásáról is gondoskodniuk kell, akiket oltópontokra küldenek és ott Szputnyik V típusú vakcinával fogják beoltani őket. Müller közölte, hogy jelenleg 2800 vakcinát tudnak rendelkezésre bocsájtani, a nem regisztrált, krónikus betegek fognak Szputnyik V vakcinát kapni.

Némi bizonytalanság volt a leiratban, ami arról szólt, hogy bizonyos krónikus megbetegedések esetén kelő óvatossággal adható. Ennek megfelelően úgy döntüöttünk, hogy a krónikus megbetegedésben nem szenvedők kapják meg. 560 fővárosi háziorvos fog kijelölni oltakozókat, és tájékoztatni az oltakozni vágyót, hogy Szputnyik V vakcinával tudják beoltani őket.

Emellett az AstraZeneca vakcinájával is oltani kezdenek, amely már Magyarországon van és ezzel a 60 év alatti krónikus betegeket fogják oltani.

A brit mutáns jutott el hozzánk

A tisztifőorvos kérdésre reagálva elmondta, hogy eddig 24 esetben mutatták ki Magyarországon a gyorsabban fertőző brit mutánst, ugyanakkor jó jel, hogy brazil, afrikai törzset még nem találtak.

Vakcinából a mai napon 85 410 adag Pfizer érkezik hazánkba, majd ezt követően Modernából csütörtökön 21 600 adag.