Területi automóniát a cigányoknak? A Jobbik szerint szó sem lehet róla

A legnagyobb ellenzéki párt még a felvetést is elutasítja.

"A Jobbik tárgyalást kezdeményez a területi autonómiával kapcsolatosan az Opre Roma-Cigány Demokrata Nèppárttal" - írta Facebookon a szinte ismeretlen, mindössze 1237 követővel bíró szervezet.

"Az egyik párt, amely konzultációra invitált meg bennünket az a Jobbik nevű Gádzsó párt! A kérdésre, amely szerint leüljünk-e a Jobbikkal vagy bármely más párttal konzultálni a fenti kérdésekről rövid időn belül 181 válasz érkezett hivatalos e-mail címünkre s 114-en írták azt, hogy Kamarás István elnök minden olyan lehetőséget ragadjon meg, ahol számonkérheti a gádzsó politikai elitet a cigányság ellen elkövetett bűnökért!" - írták aztán újabb bejegyzésükben.

Csakhogy a történet egyáltalán nem igaz. A Jobbik nevű "gádzsó párt" szóvivője, Mirkóczki Ádám az imént közleményt adott ki, melyben azt írja:

"A Jobbik elképzelhetetlennek tartja, hogy Magyarország területén bármilyen területi autonómiát kapjon a cigányság. A támogatottság nélküli Opre Roma Párt felvetését mereven elutasítjuk, s minden hasonló agyament ötlet ellen utolsó leheletünkig küzdeni fogunk; ennek esetleges megvalósulása csak egy újabb trianoni katasztrófát készítene elő Magyarország számára."

A közleményből kiderül: az Opre Roma Párt az ezzel kapcsolatos anyagát a Jobbikhoz is eljuttatta, amelyre írásban adták azt a választ, hogy határozottan nem értenek egyet a felvetésükkel és a kezdeményezésükkel.