Orbán békeharcost játszik Putyinnak, még idei béketárgyalásokról beszél

Orbán békeharcost játszik Putyinnak, még idei béketárgyalásokról beszél

Az Európai Tanács elnökének és az uniós tagállamok vezetőinek küldött jelentést Orbán Viktor a kínai látogatása után.

A magyar miniszterelnök bizalmas jelentést küldött Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének és az uniós tagállamok vezetőinek a kínai látogatása után.

Orbán Viktor szerint Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping arra számít, hogy még idén lesz béketárgyalás a háborús felek között.

A dokumentumokat, amik alapján ezeket állítja Orbán, az El País szerezte meg - írja a 444.

Putyin a béketárgyaláshoz „relevánsnak” tartja azt a javaslatot, amit 2022 tavaszán török közvetítéssel tettek le az asztalra a felek. Eszerint a Krím-félsziget orosz megszállás alatt maradt volna, Ukrajna lemondott volna NATO-csatlakozásáról, valamint beleegyezett volna haderőkapacitásának korlátozásába.

Orbán beszámolójában önálló európai fellépést sürgetett a béke érdekében. Indoklása szerint az amerikaiak korlátozottak a választási kampány miatt. Így szerinte a következő hónapokban nem állnak majd elő önálló javaslattal.

Hszi annyit elmondott, hogy az Egyesült Államok és az EU politikáját is háborús politikának tekinti. Szemben a kínai "békepolitikával". Hszi azt mondta Orbánnak, hogy az európaiak ebben automatikusan követik az amerikaiakat. Orbán beszámolójában felszólította az EU vezetőit, hogy kezdjenek párbeszédet Hszivel, aki önmagát „őszinte közvetítőnek” tekinti a konfliktusban.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kétoldalú tárgyalásuk előtt Pekingben 2023. október 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)