Orbán, Szijjártó és az egész Fidesz-kormány mélyen hallgat Putyin ellenségének gyanúsan hirtelen haláláról

Orbán, Szijjártó és az egész Fidesz-kormány mélyen hallgat Putyin ellenségének gyanúsan hirtelen haláláról

Mindössze egy fikarcnyi Facebook-bejegyzésre futotta egy harmadvonalas fideszestől. Orbánék korábban nem szavazták meg az Alekszej Navalnij fogvatartásának rossz körülményeit elítélő EP-állásfoglalást.

Pénteken érkezett a hír, hogy azóta is tisztázatlan körülmények között, gyanús hirtelenséggel elhalálozott Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin egyik legfőbb ellenlábasa, akit összességében 28 évre ítélt az orosz államhatalom.

A Fidesz eddigi legnagyobb pedofilbotrányának kirobbanása óta megszokhatták már a hallgatást az állampárt tagjai. Navalnij haláláról sem beszélnek.

Orbán Viktor mindössze kétszer nyilvánult meg a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját segítő bűnelkövető kegyelmi ügyében, amúgy látszólag igyekszik tudomást sem venni az ügyről. A Fideszből mások is csak a kötelező minimumot kommunikálták pedofilügyben.

Magyarország oroszbarát miniszterelnöke és külügyminisztere nem mondott semmit Alekszej Navalnij haláláról, pedig ez első sorban az ő dolguk lenne (illetve a köztársasági elnöké, ha nem bukott volna meg - a szerk.). Rajtuk kívül senki más sem beszélt, írt vagy nyilatkozott Vlagyimir Putyin orosz diktátor ellenségével kapcsolatban.

Az egyetlen kivételt a korábban atlantistaként számon tartott Német Zsolt parlamenti államtitkár jelenti, aki röviden posztolt a Facebookon:

Navalnij halála korunk botránya! Isten nyugosztalja!

Az Európai Parlament tavaly ilyenkor nagy többséggel elítélte Navalnij embertelen fogvatartási körülményeit, de ezt a Fidesz nem szavazta meg. A hvg.hu rákérdezett erre a pénteki rendkívüli kormányinfón. Gulyás Gergely mellébeszéléssel reagált: „meg kell nézni, miről szólt a határozat, mert az EP-ben gyakran beletesznek olyan dolgokat is a határozati javaslatokba, amivel nem lehet egyetérteni”.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke feltételezi, hogy politikai gyilkosságról van szó:

Nálunk Orbán egyelőre még csak lejárató kampányokat és bírságokat küld. De tudjuk, hogy ki a példaképe...

A Jobbik-elnök hozzátette: ő és pártja együttéreznek Navalnij családjával, és osztoznak a még megmaradt orosz ellenzék fájdalmában.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kétoldalú tárgyalásuk előtt Pekingben 2023. október 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)