Orbán Viktor aggodalommal tekint Olaszországra a migráció miatt

Orbán Viktor aggodalommal tekint Olaszországra a migráció miatt

Az országot az egyik legfontosabb szövetségesnek nevezte a kormányfő, aki a Karmelitában fogadta az olasz Képviselőház elnökét.

Orbán Viktor csütörtökön a Karmelita kolostorban tárgyalt Lorenzo Fontanával, az olasz Képviselőház elnökével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kormányfő szerint Olaszország hazánk egyik legfontosabb szövetségese; és az együttműködést a kétoldalú kapcsolatok terén, az Európai Unióban, valamint a NATO-ban is kulcsfontosságúnak tartja.

Országainkat a földrajzi közelség, a történelmi gyökerek, valamint az ideológiai és társadalmi kérdésekben vallott azonos nézetek kötik össze

- állapították meg a tárgyaláson. (Bár az utóbbi időben az ukrajnai béke meghatározásában láthattunk egy jelentős felfogásbeli különbséget Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Orbán Viktor között - a szerk.)

Az ismertetett közlés szerint a gazdasági kapcsolatok is látványosan bővülnek az olaszokkal: Olaszország 2022-ben Magyarország 5. legjelentősebb kereskedelmi partnere volt.

Aggodalommal figyeljük az Olaszországra nehezedő illegális migrációs nyomást

- fogalmazta meg Orbán Viktor, aki arra is kitért: Magyarország a balkáni útvonal kapcsán szintén érzékeli a helyzet súlyosbodását. Mindkét ország elkötelezett az illegális migráció megállítása mellett az EU külső határainak megerősítése és a hatékonyabb visszatérési politikák kialakítása révén - hangzott el a találkozón.

Orbán Viktor a Facebook-oldalán üdvözlésként azt írta: "Európában vannak még józan politikai erők. Találkozó az olasz képviselőház elnökével. Benvenuto, Lorenzo Fontana!". Ezenkívül popkulturális utalásként a következő feliratot is felhasználta a magyar kormányfő:

"Olasz meló".

Címlapkép: Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Lorenzo Fontanát, az olasz képviselőház elnökét a Karmelita kolostorban 2023. november 16-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)