Orbán Viktor előbb az államfőhöz sietett, most Visegrádon bukkant fel

Orbán Viktor előbb az államfőhöz sietett, most Visegrádon bukkant fel

Az árvízvédelemmel foglalatoskodó kormányfő úgy döntött, most minden nemzetközi kötelezettségét elhalasztja. Három veszélyes helyszín van: a Szigetköz, a Dunakanyar és Budapest.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt egyeztetést folytatott Sulyok Tamás köztársasági elnökkel a Sándor-palotában; a megbeszélésen a kormányfő tájékoztatást adott az államfőnek az árvízi védekezési munkálatok aktuális állásáról - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán és Sulyok megállapodtak abban, hogy a védekezés legkritikusabb napjaiban folyamatosan kapcsolatban maradnak, a kormányfő pedig rendszeresen tájékoztatja az elnököt az állami szervek által elvégzett munkáról, illetve a szükséges veszélyhelyzeti intézkedésekről

- ismertette szűkszavúan a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Orbán minden nemzetközi kötelezettségét elhalasztja

Ezt követően jelent meg a hír, hogy a rendkívüli időjárási helyzet és a Magyarországot sújtó árvíz miatt

minden nemzetközi kötelezettségét elhalasztja a miniszterelnök.

Orbán Viktor ebbéli döntését az X-re keresztelt Twitteren tette közzé hétfőn.

Természetesen amíg nem érjük el a csúcspontot és amíg nem vagyunk túl a nehezén, addig én nem megyek el az országból, hanem itthon vagyok

- jelezte Facebookra feltöltött videójában. Egy másik videóban elárulja, három veszélyes helyszín van jelenleg: a Szigetköz, a Dunakanyar és Budapest. A veszély mértéke nem nagyobb, mint 2013-ban volt - tette hozzá Orbán.

Ezután Orbán Visegrádra sietett

Később Havasi Bertalan azt közölte a publikummal, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Visegrádon folytatta az árvízi védekezést irányító munkát.

Hétfő délben Visegrádon a mobilgátak telepítését ellenőrizte a miniszterelnök. A terepszemlén a helyi védekezésért felelős vízügyi szakemberek, Vitályos Eszter, a térség országgyűlési képviselője, valamint a város polgármestere is részt vett. Megállapították: a sok ezer homokzsákot kiváltó mobilgátrendszer fejlesztése ezen a védekezési szakaszon is meghozta a várt eredményeket.

"A védekezés megfelelő ütemben halad, a kihívással Visegrád és a vízügyesek meg fognak birkózni"

- fogalmazott a kormányfő.

Emlékezetes, a ma reggel azzal kezdődött, hogy a kormányfő bejelentette, a vezetésével ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs, s mint megállapította, a védekezéshez szükséges személyi, technikai és anyagi erőforrások rendelkezésre állnak. a védekezést irányító Pintér Sándor belügyér pedig arról beszélt, szerinte 100 százalékos a felkészülés szintje az árvíz ellen.

(Címlapkép: Orbán Viktor - Facebook)