Orbán Viktor: Nincs esély sem kompromisszumra, sem megállapodásra az EU-val

Orbán Viktor: Nincs esély sem kompromisszumra, sem megállapodásra az EU-val

A Granadában tartózkodó kormányfő emellett rögzítette, szerinte az EU-nak szüksége van újabb tagországokra, de Ukrajna kapcsán továbbra is fenntartásainak adott hangot.

Nincs esély arra, hogy az európai uniós tagországok vezetői között megállapodás szülessen a migrációról - jelentette ki Orbán Viktor pénteken a spanyolországi Granadában, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozójára érkezve. A miniszterelnök szerint ez politikailag lehetetlen, ugyanis korábban arról állapodtak meg, hogy egyhangúlag döntenek a migráció szabályozásárról, de ezt nemrég megváltoztatták, és a csomagot Magyarországot és Lengyelországot megkerülve, "jogilag megerőszakolva" mégis áterőltették - vélte.

Ezután nincs esély sem kompromisszumra, sem megállapodásra, és nemcsak most, hanem évekre előre

- szögezte le meglátását a kormányfő.

Az uniós bővítésről elmondta: Magyarország ösztönzője, támogatója a folyamatnak, ugyanakkor számos tagország bővítési fáradtságra hivatkozik, ami nem tisztességes a tagságra várakozókkal szemben.

Az EU-nak szüksége van újabb tagországokra

- emelte ki Orbán, közölve, Magyarország támogatja Georgia csatlakozását, a jövő héten közös kormányülést tartanak Tbilisziben.

Szavai szerint, ami viszont Ukrajna EU-ba lépését illeti, stratégiai áttekintésre van szükség, mert az unióban még soha nem vetődött fel háborúban álló ország felvétele. Kijelentette, hogy ezzel kapcsolatban még "túlságosan sok a kérdés", és először a stratégiai alapvetéseket kell tisztázni.

"Meg kell értenünk, miért jó az EU-nak, ha felvesszük Ukrajnát, mik a következményei, (...) mennyi pénzről beszélünk"

- sorolta a miniszterelnök.

Úgy látja, Ukrajna belépése új kérdéseket vet fel a biztonság mellett például a kohéziós politika és a mezőgazdaság területén is. Kijev belépésével "teljesen új mezőgazdaság fog születni" az EU-ban - fogalmazott.

Újságírói kérdésekre Orbán Viktor kitért az energiával kapcsolatos témákra is. Kijelentette, hogy Azerbajdzsán kulcsország, nélküle nem lehet elérni az energiafüggetlenséget Oroszországtól. Magyarországnak már van megállapodása Bakuval a gázszállításokról - emlékeztetett.

Kiemelte azt is, hogy a déli energiafolyosót Magyarország számára létfontosságúnak tartja, különösen azután, hogy az északi terrortámadásban megrongálódott. Ezért különösen oda kell figyelni a déli folyosó biztonságának garantálásra.

A Koszovó és Szerbia közti feszültséggel kapcsolatban Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy Pristinának szerinte változtatnia kell a hozzáállásán, mert az elmúlt két évben "rendszeresen provokálták a szerbeket", márpedig a provokáció felborítja a stabilitást - érvelt. Elmondta, Szerbia nélkül nincs stabilitás, és kijelentette: egyértelmű álláspontja szerint segíteni kell Szerbiát a régió stabilizálásában. A Belgrád elleni esetleges szankciókról úgy vélekedett, ez lehetetlenség, nevetséges felvetés.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik Granadában 2023. október 6-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)