Orbán Viktor reméli, hogy jövőre már a 2040-ig tartó tervekről is beszélhet Tusványoson

Orbán Viktor reméli, hogy jövőre már a 2040-ig tartó tervekről is beszélhet Tusványoson

A világpolitikai és történelmi megfejtéseitől a hazai eredményekig és feladatokig több témát is érintett a Tusnádfürdőn beszédet mondó miniszterelnök.

Orbán Viktor újfent színpadra lépett, hogy elmondja magvas gondolataival tarkított beszédét az erdélyi Tusnádfürdőn, a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor helyszínén. A szombatra tartogatott tusványosi eszmefuttatását a 24.hu tudósítása szerint a miniszterelnök azzal kezdte: „román hadakon keresztül érkeztünk meg ide.” Orbán itt arra utalt, hogy nacionalista tüntetők gyűrűjében vezették be a tábor területére. Szellemes szavai szerint inkább afféle fogadóbizottságnak tekinti a demonstrálókat, illetve kijelentette, az európai kereszténység védelmében a „román ortodoxiára” is szükség van, ezért köszönti az „érdeklődő” románokat.

Ezt követően ismertette azt a diplomáciai iratot, amelyben a román külügy felszólította, miről ne beszéljen. Ez pedig arra inti őt, hogy nemzeti szimbólumokról és kollektív kisebbségi jogokról ne ejtsen szót – de természetesen megtette. Arra ugyancsak felszólították, hogy ne beszéljen „nem létező romániai közigazgatási egységekről”. Állítása szerint sosem mondták, hogy Erdély és Székelyföld román közigazgatási egység lenne – ezt a jelenlévők tapssal jutalmazták. Orbán arról is szólt, hogy a román külügy szintén kérte még, hogy a nyugati értékeket ne tüntesse fel rossz színben. Idecitálta a szerinte nyugatinak számító migrációt, az LMBTQ-mozgalmat és a háborút, s ezekről azt mondta, nem kell rossz színben feltüntetni, mert amúgy is rossz színben tűnnek fel.

Ezután azt ígérte, ha a román elnök Magyarországra jön, s erre biztatják őt, nem fogják neki megszabni, hogy miről beszélhet, mit mondhat. Leszögezte, Magyarország támogatja Románia schengeni tagságát, egyúttal üdvözölte az új román miniszterelnököt, megjegyezve, hogy Marcel Ciolacu már a huszadik román kormányfő azóta, hogy ő hivatalba lépett Magyarországon.

„Új miniszterelnök, új esély, hátha kijön ebből valami”

– jegyezte meg Orbán.

Két Nap is van a világ égboltján

A világpolitika mezejére lépve a kormányfő arról értekezett, hogy

szerinte a világ erőegyensúlya elmozdult, és ennek súlyos következményeit nyögjük most.

Úgy látja, több évtizedes történelmi nyugalmi állapot után azt Kína mozdította el, miután 80 évig a világ egyensúlya azért nem bomlott meg, mert a Szovjetuniót sikerült háború nélkül kivezetni a történelemből.

„Az Egyesült Államok lett, Kína pedig van” – állapította meg. Hozzáfűzte, az USA már nincs a világ tetején, Ázsia pedig Kína vezetésével emelkedik fel, sőt Kína létrehozza a saját nemzetközi intézményeit is, miközben termelési központ lett.

Mára az amerikai dominancia helyett két Nap van az égen

- fogalmazta meg költőien.

Az ukrán támadást utasítja vissza

Orbán Viktor a kontinensünk vizeire evezve úgy fogalmazott, hogy az EU gazdag és gyenge. Megfejtése szerint az unió bekerítve érzi magát, mivel 7 milliárd ember él Európán kívül, akik közül sokan vágynak a nyugati életszínvonalra. Egyúttal az EU-t egy kiöregedett bokszolóhoz hasonlította, aki ugyan mutogatja a bajnoki öveit, de többé már nem kíván bemenni a szorítóba.

Mindebből szerinte egy gazdasági, politikai és kulturális gettóba való zárkózás következik.

Az Oroszországgal szembeni szankciók kapcsán elmondta, szerinte illúzió leválasztani az orosz gazdaságot az unióról, az EU viszont elveszítheti a versenyképességét, és már most szenved az inflációtól (bár arra nem tért ki, hogy hazánk a leginkább – a szerk.), miközben az orosz energiát megveszi más helyettünk.

Orbán Viktor kormányfő (k) előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j). (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A kormányfő úgy véli, a nagy európai vállalatok nem akarnak kivonulni Oroszországból, ezt csak a töredékük tette meg. Így az a fajta támadás, amit az ukránok indítottak „a szegény kicsi OTP ellen, nem más, mint a hungarofóbia megnyilvánulása”, ezért ezt vissza is kell utasítani.

A csehek átálltak, a szlovákok billegnek – értékelte a V4-ek helyzetét a föderalisták és a szuverenisták küzdelmét illetően. Orbán szerint csak a magyarok és a lengyelek tartanak ki eredeti álláspontjuk mellett.

Orbán azt vallja, a föderalisták kiszorítási kísérletet hajtanak végre, nyíltan megmondták, hogy kormányváltást akartak Magyarországon, „pénzelték is a politikai korrupció minden eszközét bevetve a magyar ellenzéket” (ugyanakkor a hazai korrupció mikéntjét nem bírálta – a szerk,).

Már 2040-ig kalkulálna

Ezután hazai pályára váltott, és a magyar alaptörvényt méltatta. Kifejtette, az életben azok a legfontosabb dolgok, amiket egyedül nem lehet megszerezni, ilyen a béke, a család, a barátság, a közösségi szellem és a szabadság is, hiszen aki egyedül van, az nem szabad, hanem magányos. A magyar ezért a kötődés alkotmánya, amely megerősíti a határainkat és a férfi és női mivoltunkat is – érvelt.

„A céljainkkal időarányosan jól állunk, a gazdaság összteljesítménye 13 év alatt megháromszorozódott”

– közölte elnagyoltan a miniszterelnök, hozzátéve: a cél az, hogy 2030-ra 160 ezer milliárd forint legyen a magyar GDP, az energiafüggőség csökkenjen, sőt 2030-ra egyáltalán ne szoruljunk villamosenergia-importra.

A képbe azonban két bökkenő is bezavart, amik visszavetették a gazdasági célokat: a Covid-járvány és az orosz-ukrán háború. Utóbbi szerinte olyannyira letérítette az országot az útról, hogy oda csupán 2024 nyarán tudunk majd visszatérni. Várakozásai szerint viszont a jövő júniusi EP-választásra újra azon a pályán lesz, amit 2030-ig elterveztek, és akkor

Orbán azt reméli, hogy jövőre Tusványoson már a 2040-ig tartó tervekről is beszélhet.

Általánosan megfogalmazott feladatok gyanánt a kormányfő a következőket osztotta meg a nagyérdeművel: „Nagy világügyekben észnél lenni, a világgazdaságban összeköttetéseket építeni, az uniós vitákban harcolni, szellemi ügyekben kitartani, a nemzetegyesítésben pedig állhatatosnak maradni.”

Címlapkép: Orbán Viktor kormányfő előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j). (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)