Orbán Viktor idén nyáron is felvázolja vízióját Tusnádfürdőn

Orbán Viktor idén nyáron is felvázolja vízióját Tusnádfürdőn

Magvas gondolatait most sem tartja majd magában a miniszterelnök az erdélyi kisvárosban.

Július 18. és 23. között rendezik a XXXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort az erdélyi Tusnádfürdőn, ahol szokásához híven Orbán Viktor miniszterelnök újfent beszédet mond.

A Hargita megyei városkában „A béke ideje” címmel tartják meg a rendezvényt, ahogy azt közös sajtótájékoztatón elárulta Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, a szabadegyetem alapítója, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke és Tárnok Mária, magyarországi fő szervező, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A több mint harminc éves hagyományra visszatekintő esemény kapcsán idén azt ígérik, harminc sátorban mintegy ötszáz program vár a látogatókra, ezer előadóra és nyolcvanezer résztvevőre számítanak a héten.

Abban bízunk, hogy kormányülést is tudnánk tartani, ha akarnánk, mert legalább nyolc miniszter ígérte részvételét, valamint tucatnyi államtitkár

– jegyezte meg Németh Zsolt az Index beszámolója szerint.

Németh arról is beszélt, mivel belpolitikai értelemben szintén fontosnak tartják Tusványost, idén is pártközi kerekasztallal készülnek Kocsis Máté (Fidesz), Molnár Zsolt (MSZP), Brenner Koloman (Jobbik–Konzervatívok) és Kanász-Nagy Máté (LMP) részvételével.

Orbán Viktor tavalyi tusványosi beszédében a „kevert fajú” világról és társadalomról szóló okfejtését egyfajta politikai gumicsontként dobhatta be, így a kormányfő szavai nem meglepő módon komoly visszhangot váltottak ki a közbeszédben.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)