Orbán megint lebűnözőzte a Jobbikot

A miniszterelnök ismét „bűnözői hátteret” említett a radikális világgal kapcsolatban.

Orbán úgy fogalmazott:

"Európa abba a tévedésbe ringatta magát, hogy a politikában lejárt az erős karakterű, erős személyiségű vezetők, a Kohlok, Aznarok, Sarkozyk ideje, merthogy - mondják - az ilyen politikus nagyobb kockázatot jelent, mint amennyi hasznot hajt, és az unióban amúgy sem egy közösséget kell vezetni, hanem egy intézményrendszert, ami nagy, duruzsoló gépezetként - amiben mi kisebb-nagyobb fogaskerekek vagyunk - majd elirányítgatja az uniót".

Megjegyezte: ha válság van, akkor csak határozott, világos válaszok és az ezeket megfogalmazni és végrehajtani képes, erős és elszánt vezetők segíthetnek.

A migránsok beengedését "aligha kijavítható hibának" nevezte Orbán, aki a bevándorlási kvóta elutasítása kapcsán elvi kérdésként említette,

"előfordulhat-e, hogy valaki Magyarországon kívülről azt mondhassa nekünk: márpedig nektek, magyaroknak együtt kell élnetek olyan emberekkel, akikkel amúgy nem akartok együtt élni".

Itt is a nemzeti szuverenitásunkat védjük. Ha a magyar parlament úgy dönt, akkor majd befogadunk menekülteket, de azt semmiképpen nem hagyjuk, hogy Brüsszelből kvótarendszert erőltessenek ránk - jelentette ki.

Angela Merkel német kancellárt "karakteres és erős vezetőnek" nevezte; mint mondta, "mindenkinek, így nekünk, magyaroknak is jó okunk van arra, hogy tiszteljük és bízzunk benne", hozzátéve, az ő esetében nem a személyes tulajdonságok hiányoznak, hanem a mozgástér, hiszen nagykoalícióban kénytelen kormányozni.

Úgy gondolom, hogy a német kancellárra a német és az európai baloldal kényszeríti rá azt a migránspolitikát, amelyet jelenleg képviselni kénytelen - jelentette ki a magyar miniszterelnök, aki szerint ebben a kérdésben élesen különbözik ugyan a két kormány álláspontja, de "a szövetség fenntartható", mivel megvan a politikusokban a szándék, "hogy a kapcsolatokból megmentsék, amit lehet".

Az elérhető felmérésekre hivatkozva azt mondta: a bevándorlók nagy többsége baloldali szavazó lesz,

"a baloldalra fog húzni, mert ott legalább nem kell szembesülnie a keresztény talapzattal. Egy idő után pedig, ha elegen lesznek, meg fogják szervezni a saját politikai érdekképviseleteiket, amelyek ugyanezen okokból a baloldallal működnek majd együtt."

A kontinensünk hagyományos politikai egyensúlya, ami a baloldal és a jobboldal szellemi és politikai versenyére épül, fel fog borulni. A jövő nagy kérdése, hogy Európa és különösen az Európai Néppárt politikusai és szavazói hogyan fognak erre reagálni - fogalmazott.

A Fidesz-kormányt ért korrupciós vádak kapcsán azt mondta:

„Ami a korrupciót illeti, ott számolni kell azzal, hogy mi kormányon vagyunk, mások meg nem, és a magyar közfelfogás szerint aki közelebb van a tűzhöz, az mindig gyanúsabb, mint aki távolabb van tőle. De a kormányzás nem azt jelenti, hogy nem történik semmi, hogy nincsenek olyan intézkedések, amelyeket ne lehetne megkérdőjelezni vagy önérdeket vizionálni mögé, mert dolgozunk, a munka folyik, és megállni nem lehet. Ez a kormányzati élet elkerülhetetlen velejárója. Itt egy politikai feladattal van dolgunk, ami nem bonyolult, de minden nap el kell végezni. Rendet tartani az államéletben, leleplezni a gyanúsítgatókat, kifigurázni a képmutatást.”

A hazai ellenzéki pártokról szólva a kormányfő kijelentette: kormányon a baloldali ellenzék "alaposan bemutatta, milyen a valóban velejéig korrupt kormányzás, ezért az onnan jövő támadások eleve hiteltelenek és nevetségesek", a jobboldali ellenzéknél (itt nyilván a Jobbikra gondolt) pedig

"egyszerűen be kell mutatni a valóságot, azt a bűnözői hátteret, ami a radikális világot mindig is jellemezte Magyarországon".

Orbán szerint 2010-hez képest Magyarországon „mindenkinek jobban megy a sora”, aki dolgozni akar, és munkából akar megélni; "a mi kormányunkkal mindenki jól járt, az ellenzéket leszámítva".