Orbán olyan javaslatot tett, amivel még jobban eltűnhetnek a pénzek

A kormányfő német és osztrák korrupcióellenes gyakorlatot venne át, pedig az még annyit sem ér, mint a magyar. Mert ott nincs rá szükség.

Dr. Staudt Gábor sajtótájékoztatóján közölte: a német és osztrák gyakorlat ugyan működik, de az nem a szabályozás megbízhatóságának, hanem a politikai hozzáállásának köszönhető.

A két említett példa ugyanis valójában gyengébb szabályozásokat rejt, mint ami most van gyakorlatban Magyarországon, tehát -magyarázta a képviselő- amennyiben ezeket átvennénk, úgy a magyarországi korrupció csupán tovább nőne. Staudt Gábor megjegyezte, hogy abban az országban, ahol a rendszerváltás óta a mai államadósság mintegy kétszeresét lopták el, a német és osztrák gyakorlat átvétele csak súlyosbítaná a helyzetet.

A frakcióvezető-helyettes bírálta a magyar közbeszerzési törvény bonyolultságát is, amit összefüggésbe is hozott a korrupció szárnyalásával.

Mint mondta, a nemzeti párt továbbra is tartja magát korrupcióellenes javaslataihoz: ilyen a mentelmi jog eltörlése, a gazdasági bűncselekményt elkövető politikusok esetében kiszabható kétszeres büntetés, és a négyévente történő vagyonosodási vizsgálat. Staudt Gábor szerint amennyiben illegális ügyleteket fednének fel a vizsgálatok, úgy a vagyonelkobzást is alkalmazni lehetne.

Aki jóérzésű ember, az ne féljen attól, hogy a ciklus elején és végén kötelezően megvizsgálják az ő, és a vele egy háztartásban élők vagyoni viszonyait. Nem hiszem, hogy bárkinek, akinek nincs illegális jövedelme, annak ez károkat okozna, sőt: mindez a politika tisztességébe vetett hitet erősítené – fogalmazott a jobbikos politikus.