Már 13 párt tenné ki az EPP-ből a Fideszt

Az ír kormánypárt is beállt a javaslat mögé.

Az ír kormánypárt jelezte az EPP vezetése felé, hogy szerintük is ki kell zárni a Fideszt a Néppártból. A Fine Gael a 13. párt, amely csatlakozott a javaslathoz.

A szervezet képviseletében Sean Kelly azt mondta, már a március 20-i konferencián meg kell válni a Fidesztől. Úgy látják, hogy Orbán Viktor túl messzire ment és itt az ideje, hogy az EPP kiálljon a saját értékei mellett. Hozzátette, hogy neki úgy tűnik, Orbán kifejezetten szeretné a kizárást, mert semmiféle engedményt nem hajlandó tenni azoknak sem, akik mellette állnak.

Leo Varadkar, a Fine Gael ír miniszterelnöke eddig nem támogatta a Fidesz kizárását, mert a magyar kormányfő hasznos volt a brexit-ügyi közös fellépésben, Kelly szerint viszont van egy pont, ami után már lépni kell.

Orbántól viszketnek Európában

Napi jegyzet - Hiába magyarázkodik, hiába dörgölődzik a németek lábszárához a magyar miniszterelnök, a napnál is világosabb, hogy egyre kevésbé szívesen látott tagja az Európai Néppártnak. Olykor a legjobb családban is akad egy fekete bárány, akire senki sem büszke, akiről jobb lenne tudomást sem venni, de mégiscsak családtag, akit nehéz letagadni, ugyanakkor jobb lenne már kitagadni.

(444 / Irish Times)

(Fotó: MTI)