Elemző: ha a Huxit egy politikai játszma a kormány részéről, akkor rettentően kockázatos

Elemző: ha a Huxit egy politikai játszma a kormány részéről, akkor rettentően kockázatos

Ahogy az ismert, az augusztus 20-ai ünnepi héten, miközben az ország az államalapításra és a Szent István-i örökség megünneplésére készült, az Orbán-kormány megkezdte a társadalom felkészítését a Huxitra, az Európai Unióból való kilépésre. 

Ezt a jelenséget egyelőre nehezen tudják hova tenni az elemzők is. Hahn Endre, a Medián ügyvezető igazgatója az Atv Start műsorában például arról beszélt, hogy bár benne volt a levegőben és a közhangulatban, hogy téma lesz Magyarország Unióból való kilépése, de azt nem gondolta volna, hogy „egy kormányközeli publicista” ilyen nyílt frontot nyit majd.

A Fidesz Európája: követendő példából megvetendő ellenség

Orbán Viktor 2007-ben, a Fidesz 19. születésnapi rendezvényén a következőképpen fogalmazott: Szeressék, hogy Magyarország egy nyugatos ország, ami azt jelenti, hogy hiszünk az emberi akarat szabadságában, és hiszünk az egymásért vállalt kölcsönös felelősségben, ami elválaszthatatlan része a nyugati kultúrának. Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik.

Ennek ellenére "teljesen valószínűtlennek” tartja, hogy komoly, tudatos szándékról lenne szó a kormány részéről. Azt sem érti, hogy hogyan merülhet fel kampánytémaként a kilépés, miközben a magyar emberek véleménye hosszú évek óta változatlan: a döntő többség – még a Fidesz-tábor 79 százaléka is – maradni szeretne. 

Hahn Endre szerint az sem igaz, hogy a magyarok csak a pénz miatt akarnának csak az EU-ban, hanem már szinte minden családban vannak olyanok, akik a különböző tagállamokban élnek. 

Ahonnan nincs visszaút - van élet a Huxit után Magyarország számára?

„A Huxit mögött egy nagyon komoly és világos stratégia húzódik meg". Erre figyelmeztetett Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője, aki szerint pont ezért van különösen fontos tétje a 2022-es országgyűlési választásoknak. Amennyiben Orbán Viktor alakíthat ismét kormányt, hazánk EU-tagsága megszűnhet, az ellenzéki összefogás pedig arra készül, hogy visszaépítse a nemzetközi bizalmat hazánkkal szemben.

Ha ez egy politikai játszma a kormány részéről, akkor rettentően kockázatos - magyarázta a Medián ügyvezetője. Mi ugyanis sokkal jobban rá vagyunk szorulva az unióra, mint mondjuk Nagy-Britannia, és még ott is csalódást okozott a kilépés hatására kialakuló helyzet, és nehezen született meg a megállapodás az egyes előjogok megtartásáról. Magyarország sokkal rosszabb, alárendeltebb helyzetben van: ez egy kicsi, sebezhető gazdaság - fogalmazott a szakértő.