Orbán levelet küldött a Fidesz kizárását kezdeményező néppárti vezetőknek

Bocsánatot kér a „támadó nyelvezetért”.

A Reuters által csütörtökön megszerzett egyik levélben Orbán Viktor felkérte a flamand kereszténydemokraták vezetőjét, Wouter Beke-t, hogy vizsgálja felül a Fidesz kizárására vonatkozó javaslatát.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI megkeresésére megerősítette a levelek hitelességét, és a Reuters azon értesülését is, hogy hasonló tartalmú leveleket küldtek el valamennyi néppárti tagpártnak, amelyek csatlakoztak a Fidesz kizárására irányuló kezdeményezéshez.

Az Orbán-Weber találkozó után tartott sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely már jelezte, hogy a magyar kormányfő kész bocsánatot kérni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor kijelentette: Orbán Viktor senkit nem akart megbántani a „hasznos idióták” (ezt mondta korábban néppárti kritikusaira) kijelentéssel, ha valakit ez mégis megbántott volna, akkor ezért kész bocsánatot kérni.

Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Demokratának adott interjújában leszögezte, a Fidesz nem kíván elmenni az Európai Néppártból, „csak kényszer és nyomás hatására” távoznak onnan. Ugyanakkor szerinte, ha elhagynák a Néppártot, akkor sem változnak meg a Fidesz támogatottsága.

(Fotó: Béli Balázs/Alfahír)

Lemondhat a Néppárt elnöke, ha a Fideszt nem függesztik fel vagy zárják ki

A lap szerint ez a pártcsalád európai parlamenti frakciójának strasbourgi ülésén hangzott el. Joseph Daul pártelnök a tanácskozáson egyértelművé tette, hogy ha a küldöttek elutasítják az előterjesztést, vagyis nem akarnak szavazni róla, akkor el fog gondolkodni azon, érdemes-e megmaradnia a tisztségében.Daul az első volt a Néppártból, aki éles kritikát fogalmazott meg a Fidesz új plakátkampányával kapcsolatban.