Törvényt hozna a Fidesz, hogy eltüntesse az ellenzéki plakátokat

Egyértelmű: a Fidesz mindent megtesz, hogy eltűnjenek az utcáról az őket támadó plakátok.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese múlt héten jelentette be: pártja azt javasolja, hogy választási kampányidőszakon kívül ne helyezhessenek ki plakátot se a pártok, se a kormány. Megakadályoznák azt is, hogy piaci listaár alatt lehessen plakáthelyeket bérelni.

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője kedden a Parlamentben napirend előtti felszólalásában reagált a fideszes javaslatra.

A politikus szerint már a listaárakra vonatkozó kitétel is amatőrizmusra vall, hiszen a kereskedelemben bevett gyakorlat, hogy ha valaki több helyet bérel, akkor kedvezményhez jut. Volner úgy látja, egyszerűbb lett volna, ha a javaslatot egyszerűen Lex Simicskának nevezi el a Fidesz, egyértelmű ugyanis, hogy Orbán Viktor egykori barátját próbálja tönkretenni.

A Jobbik képviselője emlékeztetett: épp az a Fidesz beszél most a kampányfinanszírozás tisztaságáról, amely működését a botrányos székházüggyel kezdte. A párt akkor az országot kiárusító MDF-fel paktumot kötött, hogy székházhoz jusson, amit nem sokkal később sokszoros áron, 640 millió forintért - mai áron számolva 5 milliárdért - megvásároltattak egy állami tulajdonú, ma már Mészáros Lőrinchez köthető bankkal. A pénzből bevallottan jutott az akkori Fidesz-vezetők, így az Orbán-család számláira is, az ügynek azonban nem lettek büntetőjogi következményei annak ellenére sem, hogy az Állami Számvevőszék is megállapította: milliók tűntek el.

Volner különösnek találta azt is, hogy a tiszta közéletről, kereszténységről papoló Fidesz azzal van elfoglalva, hogy frakcióvezetőjük asszisztensének szervezésével országszerte rongálják a Jobbik plakátjait. Rámutatott: a Fidesz azon dolgozik, hogy az egészen szánalmas törvényjavaslatról akkor szavaztasson, mikor a független képviselők nem lesznek jelen, így ugyanis meglehet az elfogadáshoz szükséges kétharmados többség.

Mindent a plakátok ellen: más szálon is harcolnak

Az egész gépezet megmozdult, a kormánysajtó és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is - hétfőn az adóhatóság bűnügyi nyomozói érkeztek a plakátcéghez, hogy vizsgálódjanak Simicska Lajos cégénél a Jobbik plakátkampánya ügyében. Erről szóló cikkünket itt olvashatja.

Volner János szerint a kormánypárt Simicskától retteg, pedig a saját szellemüket szabadították ki a palackból, ők tették milliárdossá a vállalkozót, aki háromszor is miniszterelnöki székhez juttatta Orbán Viktort.

Dömötör Csaba államtitkár szerint Volner védőbeszédet tartott, Simicskáért lobbizott. Emlékeztetett rá, hogy az ellenzéki párt korábban igyekezett elkerülni Simicska plakáthelyeit, most mégis az ő felületein hirdetnek.

Dömötör szerint az is rémisztő, hogy a Jobbik a plakátcég kérésére, üzleti titokra hivatkozva nem árulta el, mennyibe kerülnek a plakátok, ebből ugyanis kiderül, hogy az egész számukra egy üzlet. (Hogy egy ilyen megállapodás mi más lehetne, rejtély.)

Dömötör rámutatott: egy ilyen plakátkampány ára a 2 milliárdot is meghaladhatja, ami többszöröse a Jobbik állami támogatásának, így felmerül a burkolt pártfinanszírozás kérdése.

Vagy hazudik vagy csalt a Fidesz

Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója közzétette, hány plakáthelyet bérelt az ellenzéki párt. Az adatok mellett a politikus megjegyezte:

"Arcátlan hazugság a Fidesztől, hogy ez a kampány 2,5 milliárd forintba került volna. Ha ezt komolyan gondolják, akkor csak lapozzák fel a saját könyvelésüket: mind a 2010-es, mind a 2014-es országgyűlési választási kampányban a Fidesz minden hónapban ennél 2,5-szer több plakáthelyen hirdetett. Ugyanezen számítás szerint a kormánypártnak csak a plakátokra fordított kampányköltsége 6,25 milliárd forintot lett volna. Ez elég szomorú hír lenne a magyar demokrácia számára, ugyanis azt jelentené, hogy mind 2010-ben, mind 2014-ben sokszorosan átlépték a választási kampányra költhető törvényben rögzített költségkeretet, és ily módon csalással nyertek volna mindkét választáson."

Dömötör bízik benne, hogy az ellenzéki pártok támogatják majd a javaslatot, mert ha nem, akkor kiderül, hogy őket is Simicska irányítja - csak nehogy szegény Soros György közben irigy legyen.