Az utca által hatalomra segített új örmény kormányfő máris leváltotta a nemzetbiztonság és a rendőrség vezetőjét

Gyors tempó.

A volt ellenzéki vezető, aki a korrupció és a nepotizmus elleni tiltakozó megmozdulások révén került hatalomra, megválasztásakor bejelentette, hogy reformokat visz végbe az államigazgatásban, és egyes vezető tisztségekben személycserét hajt végre, de - mint mondta - nem lesz "pogrom".

Az államfő még csütörtökön kinevezte a leváltott titkosszolgálati és rendőrségi vezető utódait. Az örmény törvények értelmében a rendőrség és a biztonsági szolgálat a miniszterelnöknek van alárendelve.

A  korábbi államfő Szerzs Szargszján a tiltakozások hatására április 23-án mondott le. Az örmény alkotmány értelmében az új kormánynak a miniszterelnök kinevezése utáni tizenöt napon belül kell megalakulnia. A kormányprogramot ezt követően húsz napon belül kell ismertetni a parlamentben.

A korábbi újságíró, szerkesztő, ellenzéki parlamenti képviselő Nikol Pasinjánt kedden választotta meg miniszterelnöknek a törvényhozás. A még Szerzs Szargszján elnöksége (2008-2018) alatt elfogadott, de kormányfővé történt megválasztásakor hatályba lépett alkotmánymódosítás értelmében a kormányfőnek kibővültek a jogkörei, míg az elnök lényegében ceremoniális feladatokat lát el.