Orosz tengeri hadgyakorlat a Krím félszigetnél

A Krím félsziget partjai előtt tartott gyakorlaton az orosz flotta Samum nevű légpárnás rakétás korvettje, valamint Szu-24-es típusú vadászrepülőgépek is részt vesznek. A Samum robotrepülőgépek kilövésére is alkalmas, és a gyakorlat végére ilyen kilövést is terveznek - mondta Voszkreszenszkij az orosz hírügynökségnek.
 
Az ukrán katonai támaszpontokon orosz csapatok vették át az uralmat a Krím félsziget 2014 márciusi elcsatolását követően. Ukrajna teljes flottája ekkor gyakorlatilag orosz kezekbe került, és az orosz flotta mostani hadműveletét pedig az ukrán flotta egykori főparancsnokságáról irányítják Szevasztopolban.
 
Mióta az ukarajnai válság kapcsán elhidegült Moszkva és a nyugati világ viszonya, jelentősen megnövekedett az orosz katonai gyakorlatok száma. Hétfőn a Barents-tengeren tartott gyakorlatot az orosz flotta egyetlen repülőgép-hordozója, az Admiral Kuznyecov a NATO-tagállam Norvégia partjainál. A gyakorlat során az hordozóról egy rakétát indítottak, amivel egy légi célpontot pusztítottak el.