"Jó kapcsolatok fűznek bennünket Oroszországhoz" - a tálibok szavatolják az oroszok biztonságát

"Jó kapcsolatok fűznek bennünket Oroszországhoz" - a tálibok szavatolják az oroszok biztonságát

A már az afgán főváros kapujába is eljutott tálib lázadók és a kormány is békés hatalomátadásra készül mindkettő vasárnapi nyilatkozatai szerint.

Hatalomátvétel, békésen...

Abdul Szattar Mirzakval belügyminiszter közölte:

"Nem kell aggódniuk az afgánoknak, a tálibok nem támadják meg Kabult, békés lesz a hatalomátadás egy átmeneti kormány számára."

Egy meg nem nevezett tisztségviselő pedig hozzátette: a tálibok tárgyalóküldöttséget menesztettek az elnöki palotába a hatalomátadás előkészítésére.

A tálibok is közölték, hogy Kabul békés megszállására törekszenek, és békés hatalomátadást akarnak.

Közben Kabulban az emberek enyhe pánikban próbálták meg kivenni megtakarított pénzüket a bankokból és élelmiszert vásárolni - írta a dpa hírügynökség.

Asraf Gáni afgán elnök a sajtóhoz eljuttatott videóüzenetében felszólította a biztonsági erőket, hogy a közrend fenntartásával "garantálják minden állampolgár biztonságát, akadályozzák meg a káosz kialakulását vagy a fosztogatást".

"A mi politikánk..."

A tálibok mozgalma szavatolja Oroszország kabuli nagykövetségének biztonságát - jelentette ki vasárnap a TASZSZ hírügynökségnek adott nyilatkozatában a tálibok Katarban működő politikai irodájának hivatalos képviselője. Mohammad Szohail Sahin kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: "Jó kapcsolatok fűznek bennünket Oroszországhoz, a mi politikánk teljes mértékben törekszik arra, hogy biztosítani lehessen a feltételeket az orosz és a többi állam működőképességéhez".

A svéd állami rádió hivatalos forrásra hivatkozva jelentette, hogy Svédország még vasárnap kimenekíti kabuli nagykövetsége minden alkalmazottját az országból.

A pápa aggódik

Ferenc pápa vasárnap déli üzenetében az Úrangyala imádság után azt mondta: osztja mindenki egyöntetű aggodalmát az afganisztáni helyzet miatt, miután a tálib lázadók Kabul kivételével ellenőrzésük alá vonták az egész országot.

Az egyházfő imádkozott azért, hogy "elhallgassanak a fegyverek, és a tárgyalóasztalnál találjanak megoldást" a válságra. Afganisztán háború sújtotta lakosai csak ily módon térhetnek vissza otthonukba, és élhetnek békében és biztonságban.