A csődkockázati felár 56 százalékos valószínűséggel jelez orosz államcsődöt

A csődkockázati felár 56 százalékos valószínűséggel jelez orosz államcsődöt

Ukrajna lerohanásának és az abból fakadó szankciók hatására jelentősen emelkedtek az orosz állampapírhozamok. Hétfőn a féléves lejáratú kötvények hozama elérte a 24 százalékot, pedig pénteken még csak 17,9 százalékon voltak, egy hónappal ezelőtt pedig 10,9 százalékon állt.

Az egyéves lejáratú állampapírok hozama azonban nem mutat ekkora kilengést. Pénteken ezek hozama 12,9 százalékon volt, hétfőre pedig csak keveset emelkedett, 13,4 százalékon állt a hozamszint.

A Portfolio szerint ez azt jelenti, hogy a befektetők rövidtávon óriási kockázatokat látnak az orosz állampapírokban, hosszútávon azonban rendeződésre számítanak. Legalábbis a kialakult inverz hozamgörbe jelensége mögött ez a közgazdasági logika húzódik meg, de az ilyen zavaros helyzetben nehéz pontosan meghatározni a mozgások okát.

Az egyik legfontosabb csődkockázati mutató, a CDS-felár is, amely lényegében egy biztosítás az adott lejáraton esetlegesen előforduló fizetésképtelenséggel szemben.

Az 5 éves kötvényekre érvényes CDS-árazásból az látható, hogy a piac 56 százalékos valószínűséget lát az orosz államcsődre.

Az kötvényhozamok emelkedésében szerepet játszott az Oroszországgal szembeni szankciókon túl az orosz jegybank lépése is, hiszen 9,5 százalékról 20 százalékra emelte az alapkamatot.