Az orosz parlament megszavazta Putyin szerződését: az Ukrajnába történő bevonulást

Az orosz parlament megszavazta Putyin szerződését: az Ukrajnába történő bevonulást

Egyhangúlag megszavazta az orosz parlament a Vlagyimir Putyin orosz elnök által tegnap este aláírt együttműködési szerződést, hivatalosabb nevén a Barátság és a Kölcsönös Segítségnyújtás Egyezményét Oroszország és a Kreml által független államokként elismert Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok között – írta az Index az Interfaxra hivatkozva. 

A szerződés lehetővé teszi, hogy a három "ország" összehangolja katonai műveleteit, de Putyin már tegnap este utasította az orosz fegyveres erőket arra, hogy induljanak, és tartsák fenn a békét a kelet-ukrajnai szakadár területeken. 

Az említett baráti megállapodás Oroszország és a szakadár népköztársaságok között lehetővé teszi, hogy az orosz hadsereg és szakadár fegyveres erők

  • közösen gyakorolják az LDNR határainak védelmét,
  • koordinálják védelmi műveleteiket,
  • szabadon használhassák az egymás területein lévő katonai infrastruktúrákat és bázisokat.
  • Emellett az egyezmény garantálja, hogy elismerjék egymás hatósági dokumentumait, továbbá Oroszország magára vállalja az LDNR pénzügyi rendszerének fenntartását, abból kiindulva, hogy a szakadár területeken már jó ideje az orosz rubel a hivatalos fizetőeszköz.

Az MTI később hozzátette, a kölcsönös segítségnyújtásról szóló megállapodások egy évtizedig érvényesek. A megállapodások a védelem, a gazdaság és a pénzügyek területén együttműködést írnak elő Moszkvával.

Az Állami Duma honlapján közzétett szövegek szerint a felek egymás védelméről, a katonai bázisok megosztásáról és a határok közös védelméről rendelkeznek.

A szövegeket kísérő magyarázó feljegyzés szerint a megállapodások "jogalapot teremtenek a térség békéjének fenntartásához és a felek fenntartható biztonságának garantálásához szükséges orosz katonai egységek jelenlétéhez" ezeken a területeken.

A dokumentumok meghatározzák a felek kölcsönös segítségnyújtási kötelezettségét, ha valamelyik fél támadás célpontjává válik, és rendelkeznek a határok közös védelméről.