ENSZ: az oroszok megszállták a Krímet

"Oroszország megszálló hatalom"

Az Ukrajna által beterjesztett, 30 ország közreműködésével készült szövegtervezetet 70 állam támogatta, köztük az Európai Unió tagjai és az Egyesült Államok is. A határozat elfogadása ellen 26 ország szavazott, köztük volt Oroszország is. További 76, főleg afrikai és latin-amerikai ország tartózkodott a voksoláson.

A dokumentum elítélte

"az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Terület és Szevasztopol városának ideiglenes megszállását az Oroszországi Föderáció által" 

elismervén a kijevi vezetés erőfeszítéseit, hogy véget vessen az "okkupációnak".

Jevgenyij Zagajnov, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese "az emberi jogok rosszhiszemű tematizálása ékes példájának" nevezte a határozatot. Mint mondta, a dokumentumot támogató államok mindössze Kijevnek szolgáltatnak alapot a provokációkra és a kalandorságra.

Szerhij Kiszlica ukrán külügyminiszter-helyettes a határozatot ismertetve kiemelte: az utóbbi évben az emberi jogok helyzete csak rosszabbodott a Krím félszigeten. A diplomata az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) szeptemberi jelentésére hivatkozva sérelmezte az orosz jogrend bevezetését, különösen a krími tatárok állítólagos elnyomását, a szólás- és vallásszabadság korlátozását.

Frissítés: Elutasította a Kreml szerdán az ENSZ-nek az emberi jogok krími megsértésére és elsősorban a krími tatárok hátrányos megkülönböztetésére vonatkozó vádjait.