Az ENSZ szerint az oroszok bizonyíthatóan lopják a gabonát Ukrajnában

Az ENSZ szerint az oroszok bizonyíthatóan lopják a gabonát Ukrajnában

Az ENSZ szerint ellopják az oroszok a terményt.

Oroszország gabonát lop, teherautókon szállítja Oroszországba, és ugyanez vonatkozik a mezőgazdasági eszközökre is

– fogalmazott Josef Schmidhuber, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének igazgatóhelyettese. Az ENSZ pénteki közlése alapján a 24.hu arról ír,

egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az orosz csapatok fosztogatják az ukrán gabonakészleteket, valamint gabonatárolókat romboltak le, ezáltal tovább súlyosbítva a háború által okozott pusztítást és szenvedést.

Az ENSZ tisztségviselője szerint ily módon hozzávetőleg 700 ezer tonna gabonát hurcolhattak el, de figyelmeztetett, hogy ez a szám elbeszéléseken és a közösségi médiában terjedő beszámolókon alapul, nem szilárd bizonyítékokon. Erős jelek mutatnak ugyanakkor arra is, hogy az orosz csapatok gabonasilókat semmisítettek meg. A helyettes vezető szerint már elegendő bizonyíték támasztja alá, hogy az oroszok az Ukrajnában lopott gabonát kamionokkal szállítják el Oroszország felé.

A fosztogatás híre tovább növeli az élelmiszer-biztonságot övező globális aggodalmakat, mivel Ukrajna a világviszonylatban az egyik legjelentősebb gabonatermelő ország. A háború és az élelmiszerexport fennakadása az élelmiszerárak megugrását okozta, ami pusztító következményekkel jár a szegény országokra nézve – mutat rá a lap.

Érdekesség, hogy egy hónapja még Putyin az élelmiszer-önellátást országa valódi versenyelőnyének nevezte; igaz, akkor többek közt azt is elmondta, a globális élelmiszerválság és energiaár-emelkedés miatt Oroszország körültekintőbb lesz az élelmiszer-kivitelben – amely ország nem mellesleg a világ legnagyobb búzaexportőre. Az orosz elnök április elején az előttük álló feladatok között nevezte meg például a vetőmag-nemesítést, az orosz állattenyésztés fejlesztését, a mezőgazdasági gépek és berendezések, továbbá az alkatrészek saját gyártásának jelentős növelését is.

Putyin most az élelmiszeren keresztül készül zsarolni

A nyugati szankciók globális élelmiszerválságot és energiaár-emelkedést váltottak ki, Oroszország ilyen körülmények között körültekintőbb lesz az élelmiszer-kivitelben, különösen azon az országok esetében, amelyek barátságtalan politikát folytatnak vele szemben - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök...