Elfogtak egy ukrán ügynököt, hazaárulás miatt 20 évet is kaphat

Elfogtak egy ukrán ügynököt, hazaárulás miatt 20 évet is kaphat

Őrizetbe vettek Szevasztopolban egy orosz állampolgárt, aki titkos információkat adott át a Fekete-tengeri Flottáról az ukrán katonai hírszerzésnek - közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB hazaárulás címén indított büntetőeljárást a gyanúsított ellen, akit a vonatkozó jogszabály értelmében 12-től 20 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetnek.

A szolgálat nem közölt több részletet a különleges műveletről, és nem fedte fel a fogva tartott személyazonosságát.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy csütörtökön a Krímben, az opuki gyakorlótéren nagyszabású gyakorlatot tartanak a déli katonai körzet és a légideszant valamint a Fekete-tengeri Flotta és a Kaszpi Flotta erői, a harckészültség meglepetésszerű ellenőrzése keretében.

Oroszország április 20-24. között ideiglenes repülési korlátozásokat vezetett be a Krím és a Fekete-tenger egyes részei felett, a pilótáknak szóló nemzetközi közlemény (NOTAM) szerint. Korábbi közlés szerint április 24-től október 31-ig Moszkva a Fekete-tenger számos területén az orosz felségvizeken felfüggesztette a békés áthaladás jogát külföldi hadihajók és más állami tulajdonú hajók számára.

A Krímet és Szevasztopolt a félszigeten megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva Oroszország 2014-ben elcsatolta Ukrajnától, amit a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismert el.

(MTI)