ORFK: több mint tizenkétezer ukrajnai menekült érkezett Magyarországra csütörtökön

ORFK: több mint tizenkétezer ukrajnai menekült érkezett Magyarországra csütörtökön

Az ukrán-magyar határszakaszon 5699 ember lépett be csütörtökön Magyarország területére, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 6508-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 476 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - tájékoztatott a rendőrség.

Az ukrajnai háború elől csütörtökön 551 ember, köztük 156 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tudatták.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte pénteken a rendőrség honlapján, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben.