Orbán Viktor biztosította az ukrán államfőt, hogy Magyarország támogatja Ukrajna szuverenitását

Orbán Viktor biztosította az ukrán államfőt, hogy Magyarország támogatja Ukrajna szuverenitását

Orbán Viktor miniszterelnök telefonon tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel az orosz-ukrán konfliktusról - tudatta Facebook-oldalán Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár.

Ennek során tájékoztatta az elnököt arról, hogy Magyarország a koordinált európai válaszcselekvés részeseként támogatni fogja a helyzet rendezésére irányuló közös uniós erőfeszítéseket. Orbán Viktor a tárgyalás során biztosította Volodimir Zelenszkijt arról, hogy Magyarország az eddigiekhez hasonlóan ezután is támogatja Ukrajna szuverenitását és területi egységét.

Hétfőn, miután bevonultak az orosz katonák Kelet-Ukrajnába, Orbán Viktor egyeztetett Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, és egyértelművé tette, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak. Kedden Orbán vezetésével a Karmelita kolostorban összeült a magyar kormány nemzetbiztonsági kabinetje az ukrán válsághelyzet áttekintése és a szükséges döntések meghozatala céljából, melynek eredményéről később ígértek tájékoztatást.