Tiltakozás: szlovén szemétégető épülhet a magyar határ mellett az Őrségnél

Tiltakozás: szlovén szemétégető épülhet a magyar határ mellett az Őrségnél

Szemétégető épülhet a magyar határ szlovén oldalán, legalábbis a szlovén RTV magyar nyelvű műsora a szentgotthárdi 9970.hu szerint nemrég arról számolt be, hogy a határmenti Sal (Šalovci) község tanácsa támogatásáról biztosította a beruházást.

Azt írják, egyelőre elvi döntés született, tehát végső határozat nincs az ügyben, jelenleg az illetékes minisztériumtól várják a részletek közlését, majd végül népszavazást is tarthatnak a szemétégetőről. Már ha eljut idáig a projekt.

A Jobbik ugyanis gyorsan reagált: szerdán sajtótájékoztatót tartottak, melyen Lábodi Gábor, a Jobbik szentgotthárdi elnöke elmondta: a történelem ismétli önmagát, újra egy szemétégető ellen kell tiltakozni, ami remélhetőleg csak tervek szintjén marad meg.

A legnagyobb ellenzéki párt politikusa arra emlékeztetett, hogy 2007-ben nem messze Szentgotthárdtól az osztrákok akartak egy szemétégetőt telepíteni, de akkor a heves tiltakozások hatására öt év várakozás után elálltak a beruházásról.

Most kiemelte: mindenki a saját maga eszközeivel tud tenni a beruházás ellen, a pillanatnyi haszon pedig nem írhatja felül környezetünk védelmét.

Mint fogalmazott, a következő évtizedek már nem a GDP-ről és a gazdasági mutatókról fognak szólni,

hanem arról, hogy lesz-e élet a Földön egyáltalán.

Az önkormányzati képviselő jelezte, hogy amennyiben Salovci úgy dönt, hogy mégis megépítik az égetőt, úgy le kell porolni a régi transzparenseket, a

“Danke, nein!” feliratokat pedig “Hvala, ne!” mondatra kell cserélni.

Bana Tibor, a Jobbik EP-képviselőjelöltje is ott volt a sajtótájékoztatón, és arról beszélt, hogy amennyiben május 26-án a választók bizalmából az Európai Parlament tagja lesz, úgy nemzetközi szinten is felemeli a szavát az ilyen és ehhez hasonló beruházások ellen. Szerinte elfogadhatatlan, hogy az Őrség-Raab-Goricko Natúrpark területén egyáltalán szóba kerülhet egy szemétégető megépítése.

A környezetvédelem fontosságáról szólva Bana Tibor kiemelte: biztató, hogy az Európai Parlament 2021-től betiltja az egyszer használatos műanyagokat, az viszont, hogy ezt a Fidesz képviselői nem szavazták meg, egyszerűen elfogadhatatlan.

Emlékeztetett Kövér László kijelentésére is: a fideszes házelnök szerint a klímaváltozás csak a média agymosó hatása miatt érdekli az embereket jobban, mint a migráció. A jobbikos képviselőjelölt viszont hangsúlyozta: a jövő iránya csakis a hulladékok szelektív gyűjtése és újrahasznosítása lehet, szemben azok mindenféle káros hatásokkal kísért fizikai megsemmisítésével.