Ma megalakul az új Országgyűlés, az eddigi kormány ügyvezetőként dolgozik tovább

Ma megalakul az új Országgyűlés, az eddigi kormány ügyvezetőként dolgozik tovább

Leteszik ma esküjüket az áprilisi parlamenti választáson mandátumot szerzett képviselők az Országgyűlésben, és egyúttal a törvényhozás alakuló ülésén az államfő ötödik alkalommal kéri fel kormányalakításra Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP listavezetőjét.  

A parlament honlapján közzétett napirendi javaslat szerint az ülés 11 órakor a köztársasági elnök köszöntőjével kezdődik, később Áder János felkéri a korelnököt és a korjegyzőket az ülés vezetésére, majd a megválasztott képviselők döntenek az alakuló ülés napirendjéről.

A Ház meghallgatja Téglási András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke beszámolóját az április 3-i országgyűlési választásról.

A 199 fős parlamentben a Fidesznek 117, a KDNP-nek 18, a Demokratikus Koalíciónak 15, a Jobbiknak, a Momentumnak és az MSZP-nek 10-10-10, a Mi Hazánknak és a Párbeszédnek 6-6, az LMP-nek 5 képviselője lesz. Egy mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és egy képviselő, Hadházy Ákos várhatóan függetlenként dolgozik majd.

A mandátumvizsgálatot és a mandátumigazolást követően az országgyűlési képviselők és a nemzetiségi képviselő esküt tesz, ezt követően bejelentik az új Országgyűlés megalakulását és a 2018-ban létrejött kormány megbízatásának megszűnését. Ez a kabinet ügyvezető kormányként dolgozik tovább az új megalakulásáig.

Az államfő az ülésen javaslatot tesz a miniszterelnök személyére. Áder János pénteken Orbán Viktort, a választáson győztes Fidesz-KDNP-pártszövetség listavezetőjét kérte fel az új kormány megalakítására.

Az esküokmányok ellenőrzése után a parlament vita nélkül határoz a választási beszámolókról, majd a korelnök bejelenti a képviselőcsoportok megalakulását.

Titkos szavazással megválasztják az Országgyűlés elnökét, majd nyílt voksoláson döntenek az alelnökökről és a jegyzőkről.

Mivel a pártok között nem született megállapodás a parlament alakuló ülésével kapcsolatban, az Országgyűlésről szóló törvény alapján ilyen esetben a legnagyobb létszámú frakció vezetője jogosult a házelnök személyére javaslatot tenni. A Fidesz-frakció csütörtökön közölte, ismét Kövér Lászlót jelöli házelnöknek.

A pártok közötti megállapodás hiányában az új házelnök egyik első feladata lesz - az egyes indítványok mérlegelését követően - javaslatot tenni az alelnökök és jegyzők személyére.

A frakcióvezetők nevének bejelentésével, valamint a házelnök és az alelnökök megválasztásával megalakul a Házbizottság is. Várhatóan a következő személyek vezetik majd az egyes frakciókat:

  • Fidesz: Kocsis Máté
  • KDNP: Simicskó István
  • DK: Gyurcsány Ferenc
  • Jobbik: Jakab Péter
  • Momentum: Fekete-Győr András
  • MSZP: Tóth Bertalan
  • Mi Hazánk Mozgalom: Toroczkai László
  • Párbeszéd: Tordai Bence
  • LMP: Ungár Péter

Az Országgyűlés elnökének javaslatára a képviselők nyílt szavazáson megválasztják a háznagyot.

Az alakuló ülés utolsó feladata az Országgyűlés bizottságainak létrehozásáról, tisztségviselőinek és tagjainak megválasztásáról szóló országgyűlési határozat elfogadása lesz.

Az MTI azt is írja, az állandó bizottságok számára, elnevezésére, feladatkörére, képviselőcsoporthoz tartozó és független képviselő tagjainak számára megállapodás hiányában - a képviselőcsoport-vezetők indítványaira figyelemmel - a házelnök tesz javaslatot az Országgyűlésnek.