Új időszámítás: keddtől nem végez koronavírusteszteket a Mentőszolgálat

Új időszámítás: keddtől nem végez koronavírusteszteket a Mentőszolgálat

Keddtől nem végez koronavírusteszteket az Országos Mentőszolgálat, így akinek PCR-tesztre van szüksége, annak keddtől a saját költségén kell majd elvégeztetnie a vizsgálatot, mivel a háziorvos csak gyorstesztet végezhet.

A változásról a húsvéti ünnepek előtte napokban, a hétvégén értesítette a háziorvosokat az Országos Kórházi Főigazgatóság. Az OKFI levelét Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő osztotta meg Facebook oldalán.

Az orvos az RTL Híradónak telefonon adott interjúban arról beszélt, hogy eddig a Mentőszolgálat biztosította a teszteket azoknak, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudtak eljutni valamelyik központi tesztelő helyre. 

Ez a feladat viszont keddtől valószínűleg a háziorvosokra hárul, nekik kell ezentúl kimenniük tesztelni a beteghez vagy szociális otthonba, ha felmerül a koronavírus gyanúja.

A televízió Híradójában megszólalt Késmárky András háziorvos is, aki szerint ez a lépés várható volt, szerinte "orvosszakmailag ez korrekt lépés", mivel ez eddig is egy plusz feladatként hárult a mentősökre.

Az OMSZ levelében azt közölte, hogy a mentőszolgálat az operatív törzs döntése értelmében visszaáll az alaptevékenységeire, a mintavételeket az arra illetékes szolgáltatók végzik majd.