Összeálltak az ellenzéki EP-képviselők, hogy kezdjen vizsgálatot a Bizottság az Orbán-rendszerrel szemben

Összeálltak az ellenzéki EP-képviselők, hogy kezdjen vizsgálatot a Bizottság az Orbán-rendszerrel szemben

A magyarok szabad választást biztosító jogainak helyreállítását sürgetik, mivel a Fidesz az EU történetének legtisztességtelenebb választására készül 2024-ben.

Az Európai Bizottságban folytatódik a harc a szabad választásokért!

- közölte csütörtöki sajtóközleményében Gyöngyösi Márton.

A Jobbik-Konzervatívok elnöke, EP-képviselője kifejtette: szerda délben, Strasbourgban mind a nyolc, az Európai Parlamentbe delegált magyar ellenzéki képviselő saját kezűleg aláírta azt az Európai Bizottságnak címzett, széles társadalmi összefogás eredményeként kidolgozott panaszt, amely az Orbán-kormány által, a magyar választópolgároktól immár több mint tíz éve, súlyos jogsérelemmel elvont, a szabad választást biztosító jogok helyreállításának biztosítását követeli a Bizottságtól. A kötelezettségszegési eljárást és a választást megelőző hónapokban az unió választási ellenőreinek jelenlétét és alapos vizsgálatát kérő panaszt Palotás János, Tóth Zoltán és Lattmann Tamás szakértői hármas dolgozta ki.

Most megvalósult, eredeti célként fogalmazódott meg az is, hogy a társadalmi összefogásban elkészülő panaszt, az Európai Parlamentben ma helyet foglaló mind a nyolc ellenzéki EP-képviselő együtt nyújtsa be és kövesse útját a Bizottság útvesztőiben - tette hozzá Gyöngyösi.

A felkérést mindegyik magyar ellenzéki Európai Parlamenti képviselő, Cseh Katalin, Dobrev Klára, Donáth Anna, Ara-Kovács Attila, Gyöngyösi Márton, Molnár Csaba, Rónai Sándor és Ujhelyi István el is vállalta.

A jobbikos politikus elmondása szerint az EP-képviselők a panaszt Brüsszelben, várhatóan még pénteken, sürgősséget kérve fogják átadni az Európai Bizottságnak.

A következő hetek igazi kérdése az lesz Brüsszelben, hogy vajon tudja-e az Európai Bizottság, hogy minden magyar állampolgár egyben az Európai Unió állampolgára is!

- emelte ki Gyöngyösi, aki jelezte, az Európai Bizottsághoz benyújtásra kerülő panasz jogi alapja a szabad választás fogalmának levezetése az Európai Unió jogából.

A beadvány az unió jogából is levezetve rögzíti, hogy szabad választásnak kizárólag azt a választást lehet tekinteni, amikor a választásokat megelőzően az emberek felismerhették a saját valós érdekeiket, és a saját érdekeik mentén adhatták le a szavazataikat, melyek arányosan visszatükröződhettek a választási végeredményben. Csak így érvényesülhet egy választáson a népakarat! Téves az a jogfelfogás, amely szerint az Európai Jog az unió hatóságai számára kizárólag ajánlásokat enged meg a tagállamok irányába, mint azt az Orbánt mindenben kiszolgáló „véleményszócsövek” oly szívesen hangoztatnak immár 13 éve

- fogalmazott Gyöngyösi Márton, hangsúlyozva:

Az Európai Uniónak van olyan hatékony eszköztára és joga is, amelynek alkalmazása esetén akár vissza is utasíthatja 2024-ben, a magyarországi kormánypártok listájára leadott szavazatok alapján, a Fidesz-KDNP listán mandátumot szerzettek uniós parlamenti mandátumait. Ennek azonban feltétele, hogy az eddig megszokott választási ellenőrzésektől alapjaiban eltérő előzetes vizsgálatot folytasson le a Bizottság a magyarországi választások esetében. A beadvány azt várja el az unió szervezeteitől, hogy éljen a számára rendelkezésre álló eszközökkel, és kizárólag olyan mandátumokat fogadjon be 2024-ben az unió parlamentjében, amelyek megszerzésére kétségmentesen az unió jogának maradéktalan betartásával került sor.

A Jobbik vezetője arra is kitért, az EP-képviselők felkérését több tucat civil társadalmi szervezet, valamint számos parlamenten kívüli politikai párt, mozgalom mellett minden parlamenti ellenzéki párt is támogatja az LMP kivételével.

A közös beadvány az Orbán-rendszert elutasító széles körű ellenzéki társadalmi összefogásban érdekelt szervezetek társadalmi szerződésének első konkrét fellépése

- mutatott rá, úgy folytatva:

Arról nem is beszélve, hogy a kormánypártok az Európai Unió történetének legtisztességtelenebb választására készülnek, nem véletlenül tették az önkormányzati választást és az EP-választást egy napra. A magyar társadalom kiszolgáltatott rétegeit eddig csak a parlamenti és önkormányzati választásokon láncszavaztató hatalom most az EP-listás szavazatot is számon fogja kérni a szavazófülkékhez szervezetten és tömegével szállított kizsákmányolt magyar embereken. A kormánypártok pedig a szavazatvásárlás kiterjesztése által minden eddiginél magasabb EP-mandátumszámot remélnek.

"Ezt a csalást nem hagyhatjuk szó nélkül! Mindent megteszünk, hogy az utóbbi forgatókönyv valósuljon meg! Ebben a harcban viszont nem győzhetünk egyedül: minden valódi változást akaró honfitársunkra szükségünk lesz!"

- szólított fel Gyöngyösi Márton.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Kiril Petkov bolgár kormányfő az Európai Unió és a Nyugat-Balkán csúcsértekezletén Brüsszelben 2022. június 23-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)