Összeül a Nemzeti összetartozás bizottsága a romániai magyarellenes vegzálások miatt

Remélhetőleg a román nagykövet is tiszteletét teszi a testület előtt. Volna mit megmagyaráznia.

Jövő hét keddre összehívják a Nemzeti összetartozás bizottságát - mondta Gyöngyösi Márton a Hírtv Magyarország Élőben című műsorában szerda este.

A Külügyi bizottság jobbikos alelnöke a műsorban emlékeztetett: Szávay István, a párt alelnöke január 4-én hétfőn jelentette be, hogy a párt kezdeményezte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Románia magyarországi nagykövete meghallgatását az Országgyűlés külügyi és nemzeti összetartozás bizottságainak rendkívüli, együttes ülésén. Ezt január 2-án Vona Gábor is sürgette

Gyöngyösi a műsorban elmondta: pár órával ezelőtt Szávay István felhívta Pánczél Károlyt, a Nemzeti összetartozás bizottságának elnökét, és megegyeztek, hogy jövő hét keddre összehívják a testületet, amely zárt ülésen - mivel a szakszolgálatok is jelen lesznek - vitatják meg az erdélyi helyzetet. A párt szakpolitikusa reményét fejezte ki, hogy a román nagykövet is megjelenik a bizottság ülésén - "bár nagy tételben nem mernék rá fogadni" - tette hozzá.

Mint ismert, a nagykövetet csak a külügyminiszter, vagyis Szijjártó Péter rendelheti be, egy parlamenti bizottságnak erre nincsen felhatalmazása. Reméljük, hogy Románia is abban érdekelt, hogy a két ország kapcsolata ne romoljon tovább - mondta a műsorban.

A jobbikos politikus emlékeztetett az egyre erősödő magyarellenes atrocitásokra, hatósági vegzálásokra: a magyar szimbólumok és emberek ellen folyamatos a vegzatúra, s ami most a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai ellen zajlik, az kísértetiesen hasonlít arra, ami 25 évvel ezelőtt zajlott Erdélyben, akár Sütő András, akár Tőkés László kapcsán. Ez egy fokozatos erődemonstráció, a HVIM tagjai ellen indított boszorkányüldözés során pedig a védelemhez való jog sérült, ügyvéd nem volt jelen a házkutatásoknál, jegyzőkönyvek pedig nem készültek. A jogsértések a plafonig érnek - mondta.

Ahogy arról többször beszámoltunk, a két székelyföldi vármegyés hazafit, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a román hatóságok bizonyítékok nélkül hurcolták el Bukarestbe és vádolták meg terrorizmussal, egy jogtiprásokkal teli eljárásban. Jellemző, hogy míg Beke Istvántól petárdákat, csillagszórót és airsoft eszközöket, addig Szőcs Zoltántól Wass Albert könyveket és nemzeti jelképeket koboztak el. Értük támogatás is indult.

qwe

Jogerős jogtiprás

Mint ismert, a román legfelsőbb bíróság hétfőn kimondott jogerős döntése értelmében előzetes letartóztatásban marad Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi szervezetének elnöke, akit bombamerénylet előkészítésével gyanúsít a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

A HVIM ellen folytatott boszorkányüldözés mellett számos, régóta sérelmes kérdésben ma sincs megoldás, mint például a Mikó kollégium, a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar karainak, vagy a kolozsvári Mátyás-szobron található történelemhamisító Iorga-idézet ügye. Románia ismét visszafelé indult el a demokrácia és a kisebbségi jogok útján - emlékeztetett Szávay István a már említett hétfői sajtótájékoztatóján.

ghj

"Szabadságot Beke Istvánnak!" - a HVIM december 6-án Budapesten tüntetett. Fotó: Nagy Zsuzska/Alfahir.hu

Sorozatos vegzálások, jogsértések

A teljesség igénye nélkül: Szovátán megbírságoltak egy férfit, mert a saját háza udvarán Wass Albert-szobrot állított, az Ismerős Arcok együttes sepsiszentgyörgyi koncertjére kommandósok törtek rá, "Irredenta propaganda és gyűlöletkeltés" miatt perbe fogták a Kárpátia frontemberét, Petrás Jánost, megbüntették azokat a marosvásárhelyi civileket, akik a városban (a törvényeknek megfelelően) kétnyelvű utcanévtáblákat helyeztek ki, és Csíkkozmáson eltávolíttatták a községháza magyar feliratát.

Szávay szerint Bukarest célja nem csak a HVIM, hanem az egész, autonómiáért küzdő magyar közösség megfélemlítése, ráadásul a magyar külügyminisztériumnak eddig nem sok szava volt az Erdélyben történt jogtiprásokhoz.