14 éve nem felvételiztek ilyen kevesen óvodapedagógusnak, miközben a szakemberhiány miatt már óvodákat zárnak be

14 éve nem felvételiztek ilyen kevesen óvodapedagógusnak, miközben a szakemberhiány miatt már óvodákat zárnak be

Megállíthatatlannak tűnik az óvodapedagógus szakra jelentkezők számának csökkenése. Idén hatszázzal kevesebben felvételiztek erre a képzésre, mint tavaly, és körülbelül feleannyian, mint öt éve, utoljára 2008-ban volt ennél alacsonyabb a felvételizők száma - írja az eduline.hu.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a tanév közepén több mint 450 óvónői állást hirdetnek, a bérek nem csábítanak tömegeket erre a pályára. Súlyosbítja a problémát, hogy még akit fel is vesznek az egyetemre, az sem mindig jut el a diplomaszerzésig. Friss statisztikák szerint majdnem minden harmadik óvodapedagógus szakos lemorzsolódik. A képzésen 20–23 százalékos a lemorzsolódási arány, emellett a hallgatók 10-12 százaléka kilép a képzésből.

A szakemberek hiánya már olyan méreteket ölt, hogy van olyan óvoda, ahová egyszerre négy-öt pedagógust is felvennének. A kormány ennek ellenére korábban azt kommunikálta, hogy 

a gyerekek számához viszonyítva nem állunk rosszul a pedagógusok átlagos számával.

Szegeden már odáig fajult a helyzet, hogy három szegedi óvodát tervez áprilisban bezárni az önkormányzat, többek között azért, mert jelenleg huszonnyolc csoportban egy óvónő dolgozik kettő helyett.

Bartáné Tóth Mária, az Óvodák Igazgatóságának vezetője a Szeged.hu-nak arról beszélt, hogy a szakemberhiány a jelenleginél csak még súlyosabb lesz, mert a „nők negyvennel" sokan mennek nyugdíjba. A szakember szerint az óvodapedagógusok megalázó fizetése a legnagyobb probléma, ha ezt nem rendezi a kormány, akkor összeomolhat a rendszer.